Hangsúlyozta: a jegybank eszköztára szűk, de a bejelentett intézkedések szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjön a növekedési fordulat és fenntarthatóvá váljon a növekedés.

Matolcsy György szerint a magyar hitelrendszer "alig működik". Egy széles mikrovállalati körben lényegében nincs hozzáférés a pénzpiacokhoz, és ha van, akkor drágán működik.

Az MNB négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz

Az MNB elnöke a jegybank országos konzultációs sorozatának balatonfüredi második állomásán elmondta: mivel az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, ez után egyrészt mindenfajta pénzügyi költség csökkentésére kell törekednie a jegybanknak.

Matolcsy György a területeket sorolva elmondta: a jegybanknak nem szabad terhelnie a költségvetést, ezért az idén és jövőre is nullszaldósnak kell lennie az MNB működésének. A növekedést segítő harmadik terület a jegybank által bejelentett növekedési hitleprogram.

A negyedik terület - mondta -, ha "balul ütne ki valami az unióban vagy a világban és újra megtámadnák Magyarországot", akkor a jegybanknak kötelessége megvédeni a magyar pénzügyi rendszert. "Reméljük ez nem történik meg" - tette hozzá.

Februárig nyúlig a hitelprogram

Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt róla: az igazgatótanács úgy döntött, hogy a növekedési hitelprogram első pillérének keretében a beruházási célra folyósítandó hitelek folyósításához a bankok 2014. február végéig kapnak haladékot. A program júniustól augusztusig tartó futamideje alatt a szerződéseket kell megkötni és ez idő alatt a hitelösszeg 30 százalékát kell csak folyósítani.

A fennmaradó összegeket a hitelintézetek a folyósítás esedékességekor kérhetik majd az MNB-től.

A jegybank korábban arról tájékoztatott, hogy a beruházások megfelelő előkészítésének érdekében az ilyen hitelekért folyamodó vállalkozások később is felvehetik a kedvezményes kamatfeltételekkel nyújtott hitelösszeget.

Nagy Márton az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hitelintézeteknek valószínűleg jövő kedden küldik ki a szerződéstervezeteket és a terméktájékoztatót, a bankoknak pedig jövő péntekig kell közölniük, hogy mekkora összeget igényelnek.