"2002 és 2010 között lényegében minden kormányzati döntés mögött a rövid távú, spekulációs, fogyasztói , eladósító, külső függést erősít, ezzel a nemzeti önrendelkezést gyengítő érdekek álltak" - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent jegyzetében. A miniszter minden héten egy könyv kapcsán osztja meg gondolatait az olvasóval, e héten David Priestland Merchant, Soldier, Sage című könyve kapcsán elmélkedik A pénztőke hatalmáró címet viselő cikkében.

Matolcsy szerint a 2002-20010 közötti "politikai már a válság előtt megbukott, csak 2008 végégén, az elsőként kötött IMF/EU-kölcsönszerződéssel világossá vált a kudarc: jött a 2010-es politikai fordulat. Ma egy nemzeti politikát követő kormány körül épül fel egy új koalíció. (...) E koalícióban a hegemón globális pénztőkén kívüli csoportok mindegyike részt vesz: a nemzeti érdekeket politikus az államot újraépítő hivatalnok, a nem megvásárolt szakértők, a hazai vállalkozók, a munkavállalók, a tudástőkét szerzők, a nyugdíjasok, de a nem spekulációs gazdaságba beruházó külföldi cégcsoportok is." - írja Matolcsy.

A miniszter szerint a hazai panziótulajdonos, a német autóipari óriás, a piacképes diplomáért tanuló, a munkahelyéért aggódó, a végre valamilyen közmunkához jutó, a nyugdíját féltő nyugdíjas azért veszt részt ebben a koalícióban, mert tisztán látja a lényeget. A miniszter szerint a nemzeti önrendelkezés visszaszerzése a gazdaság újjáépítése nélkül biztos kudarc, s ezt nem akarja megint. Az viszont, ami most alakul, még ugyan nem ismeri, de a fordítottja annak, ami a kudarchoz vezetett. "Fordítottja a múltnak, ezért nyithat esélyt a jövőnek" - írja a miniszter, aki szerint még mindig nem dőlt el, hogy a jövő vagy a "múlt" győz, az viszont biztos, hogy 2008 nem hozott megoldást.