Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton rendezett fórumon pénteken.

Az állam pénzügyeinek rendbetétele miatt "nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el". Eközben pedig kiszámítható módon követheti az ország a csökkenő hiány, államadósság és adószint politikáját - jelentette ki Matolcsy György.

Megjegyezte: az állam pénzügyi szanálását követően, "a második félidő, aztán a hosszabbítások" legfontosabb kérdése a növekedés és a munkahelyteremtés. Ezért a következő két év során "minden csepp energiánkat magyar gazdaság növekedésének fenntartására, gyorsítására és a magyar üzleti szektor munkahelyteremtő képességének erősítésére kell felhasználni".

Baj van az uniós forrásokkal

Rossz hírként említette, hogy az uniós forrásokkal "baj van", mintegy ötezer milliárd forint összeget nem hívtak le, és élő kockázat, hogy a korábbi, hibás rendszer miatt akár több ezer milliárdos keret "ragadhat benn".

A miniszter arról beszélt hallgatósága előtt: ma érteni kell, hogy a 2008-ban kitört válság után más a világ, mint a megelőző 25-30 évben volt, és az új világ első számú törvénye, hogy az államnak nem szabad eladósodnia.

A második ilyen törvényként a munkaközpontúságot említette, az 56 százalékra emelkedett foglalkoztatottsági mutató is nagyon alacsony szint; "fel kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai szintre, és akkor még mindig nem leszünk ott, ahol Kelet-Ázsia, ezen belül Kína: 85 százalékon".

Fontos a bankszektor, de a legfontosabb a reálgazdaság

"Nagyon fontos a pénzgazdaság, fontos a bankszektor, fontosak a hitelintézetek - de a legfontosabb a reálgazdaság" - jelentette ki Matolcsy György.

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozva a miniszter arról beszélt: az elmúlt években is az a település jutott előre, ahol volt egy tehetséges, kreatív, jól szervező, tisztességes, elismertséget méltán kivívott szervező ember.

"Nem engedhetjük meg, hogy ezekben az években a Magyarországról okkal-joggal eltűnő, a világ felé eltűnő tehetséges magyar fiatalok ne jöjjenek vissza. Vissza fogjuk őket vezetni, vissza fogjuk őket hívni. De most csak tanuljanak, menjenek, nézzenek, vállalkozzanak, és utána itthon bontakoztassák ki a tehetségüket" - fogalmazott.

Az egykulcsos adó miatt több gyerek születik

Szólt arról is: egy fogyó országban "nemigen lehet sikert elérni", ám a népesedési trendforduló első apró jelei már mutatkoznak. Kiemelte: az egykulcsos, a középosztályt segítő adórendszer eredményeként a 40-50 ezernyi, három- és többgyerekes családok reálkeresete tavaly 19 százalékkal nőtt, és már több gyermek születik a korábbinál.

Lényegesnek nevezte, hogy "világszínvonalú közlekedési infrastruktúra" megteremtésével tegyék kiaknázhatóvá az ország geopolitikai helyzetét, emellett lényeges szempontnak nevezte a világszínvonalú oktatás megteremtését is.