Spekuláció folyik Magyarország ellen, konkrétan a forint, az állampapír és a cds-felár esetében. A fundamentumok ugyanis nem támasztják alá az elmúlt időszak eseményeit - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közgazdászokkal tartott tanácskozást követően.

Leminősítés - IMF-hitel - GDP-kilátások

Így a Moody's leminősítését sem lehet indokoltnak nevezni. Itt valami más lehetett a háttérben. A tanácskozáson résztvevő közgazdászok közül többek szerint spekulációs támadás lehetett e mögött, bár voltak ezzel ellentétes vélemények is.

Ugyanakkor a német növekedés lassulásával a hazai GDP-ütem sem tartható. A közgazdászok azt tanácsolták a kormánynak, hogy minden eszközzel erősítsék meg a növekedést. Németországban a legfrissebb becslések szerint 0,5-1 százalékos lehet a GDP-növekedés, vélhetőleg a hazai növekedési ütem is e körül alakulhat - mondta Matolcsy, bár konkrét növekedési számokat nem kívánt megfogalmazni.

Az IMF-fel a rugalmas hitelkeret megszerzése lenne a legideálisabb Magyarország számára, de erre valószínűleg nincs lehetőség - mondta Matolcsy. Így a tárgyalások az elővigyázatossági hitelkeretről és a készenléti hitelkeretről szólnak majd. (Korábban a nemzetgazdasági miniszter még egyértelműen a kedvezőbb feltételű elővigyázatossági megállapodásról beszélt.) Magyarország azonban egyik esetben sem akar élni a hitel lehívásának a lehetőségével, ez csak biztonsági hálónak kell majd.

Együttműködés a Bankszövetséggel, havi tanácskozás a közgazdászokkal

A pénzügyi védőháló érdekében a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Unióval való szoros kapcsolatot hangsúlyozta, és fontosnak nevezte a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést is a végtörlesztések érdekében.

A pénteki tanácskozásnak különös aktualitást adott a Moody's-leminősítés, holott az összejövetel időpontja már hetek óta ismert volt a résztvevők körében. A leminősítést követően a magyar cds-szint meghaladta a Lehman Brothers bedőlését követő korábbi rekordot, a forint pedig nincs két hete, hogy elérte történelmi mélypontját az euróval szemben azt követően, hogy a Fitch Ratings és a Standard & Poor's kilátásba helyezte az adósfokozat lerontását.

A szeptemberi közgazdász-találkozó inkább protokolljellegű volt, ahová a kormányt kritizáló, jobboldalhoz sorolt szakértőket meg sem hívták. A nemzetközi helyzet miatt azonban havonta lesz majd ilyen tanácskozás - mondta Matolcsy.

A múltkori ülésen Bod Péter Ákos és Járai Zsigmond volt jegybankelnökök, Csaba László akadémikus, Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, Barcza György, a K&H elemzője, Szász Károly PSZÁF-elnök, Töröcskei István bankár (immár az Államadósság Kezelő Központ vezetője), Sós Lőrinc, a KSH volt elnökhelyettese, Auth Henrik, az MNB volt alelnöke és Arnold Mihály, volt vámparancsnok vett részt.