Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter Tóth Csaba (MSZP) írásbeli kérdésre válaszolt szerdán, miután a szocialista képviselő azt vetette fel, hogy az idei költségvetésből mintegy 180 milliárd fog kiesni három tételből, ezek: az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és az online szerencsejáték megadóztatása.

Matolcsy György válaszában megismételte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) álláspontja szerint nincs veszélyben az e-útdíjból származó bevételek realizálása. (Ez a költségvetésben 75 milliárd forinttal szerepel a második félévben.) A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani. Amennyiben az e-útdíj rendszer kiépítés késlekedést szenvedne, az emiatti bevételkiesést jelentős részben ellensúlyozná a rendszer kiépítési költségeinek esetleges megtakarítása, és a nehéz-tehergépjárművektől származó matrica-díjbevételek második félévi többlete.

A NAV által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendeletnél nem számol jelentős csúszással, és így jelentős bevételkieséssel a kormány - közölte a miniszter, reagálva a betervezett 95 milliárd forintos tétel esetleges elmaradására.

Az online szerencsejátékokból származó 2013. évi várható adóbevétel tervezése során már ismert volt az elhúzódó jogalkotási folyamat játékadó bevételre gyakorolt lehetséges hatása - érvelt egy másik felvetésre a miniszter. Hozzáfűzte: a kormány az online szerencsejátékokat terhelő játékadó bevételre 2013 második felében számít.

Matolcsy György nem tartja aggályosnak annak a közel 25 milliárd forintos bevételnek a teljesülését sem, amelyet a bürokrácia csökkentésétől várnak. Válaszában kifejti: a közszférában elrendelt takarékossági intézkedések (kötelező nyugdíjazás a központi költségvetési szervek egy részénél, illetve a bér és nyugdíj együtt folyósításának tilalma) költségvetési hatásának tervezésekor a kormány számításba vette egyes ágazatoknál az esetleges kivételek érvényesítésének lehetőségét. A várttól esetlegesen elmaradó megtakarítás jóval kisebb egyenlegrontást jelentene, hiszen a kevésbé csökkenő létszám miatt a költségvetés adóbevételei kedvezőbben alakulnának - írja.