Matolcsy felidézi, hogy a The Ecomonist "izgalmas összeállítása" szerint 1980 és 2010 között csökkentek a fejlődő és fejlett gazdaságok közötti különbségek azáltal, hogy a világgazdaság vérkeringésébe 1,5 milliárd embert kapcsoltak be a világgazdaság vérkeringésébe, eközben a fejlett országokon belül viszont nőttek a különbségek, mert a "tudás- és pénztőkével rendelkezők nyertek, a képzetlenek és a szegények veszítettek". Ez alól azonban kivétel volt Latin-Amerika, több közel-keleti ország, Svájc, Észtország, Szerbia és Magyarország, ahol csökkentek az egyenlőtlenségek - emeli ki Matolcsy.

A miniszter írásában megjegyzi, hogy a neoliberális közgazdasági szemlélet szerint nem gond a túlzott társadalmi egyenlőtlenség, Robert Lucas Nobel-díjas közgazdászt idézve pedig kiemeli: "semmi nem mérgezi jobban a gazdaságpolitikát, mint amikor az elosztásokra koncentrál".

Matolcsy szerint azonban nagy újraelosztás nélkül is lehet csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenségeket kis állammal, alacsony adóelvonással, a monopolhelyzetek feltörésével, a verseny erősítésével, a tudáshoz való hozzáférés szélesítésével és a szegények célzott, nem adórendszeren keresztüli támogatásával ... úgy, hogy közben erős marad a gazdasági növekedés.

A nemzetgazdaság miniszter azonban megállapítja: Magyarországon csökkentek ugyan az egyenlőtlenségek az elmúlt három évtizedben, de közben eladósodtunk, a szociális támogatások szétterültek, az adórendszeren keresztül végrehajtott szociális újraelosztás pedig lefékezte a növekedést. Szerinte azért fizettünk óriási ára a szerény magyar jóléti állam felépítéséért, mert új monopóliumok kiépülését engedtük meg a bankrendszerben és a belföldi természetes monopolterületeken, vagyis a belföldi piacokat átengedtük a külföldi befektetőknek. "Mennyiségi áttörést ugyan elértünk a tudáshoz való hozzáférésben, de a minőségi áttörés elmaradt" - írja Matolcsy, aki ezt okolja azért, hogy szerinte magas a munkanélküliség a diplomások körében.

Mit kíván a kormány?

Matolcsy írásában emlékeztet arra, hogy a kormány 2010-ben gazdaságpolitikai fordulatot kezdett, és egy kisebb állammal, alacsonyabb jövedelmi adókkal, erősebb versennyel, a tudáshoz való szélesebb hozzáféréssel és a szociális támogatások célzásával működő gazdaságot épít a kormány. Mit írja: "a korábbi korszak erős monopolhelyzetben lévő vállalatit terhelő speciális adók csak az első jelzések, hogy a belföldi természetes monopolterületeken profit nélkül működő vállalatokat kívánunk a jövőben".

"A bankrendszerrel kapcsolatos lépések is csak az első jelek, hogy egy erős versenyben működő, az állam és a hazai tulajdon erősebb részvételére épülő hitelrendszert építünk" - teszi hozzá Matolcsy.

A miniszter szerint a "segély helyett közmunkára épülő világ is csak az első lépéseknél tart", hiszen középtávon 4-500 ezer közfoglalkoztatottal számolnak a a teljes foglalkoztatással működő gazdaságban. A gyerekesek támogatásával kapcsolatban Matolcsy azt írja, teljes óvodai és bölcsődei hozzáférésre, részmunkaidős helyekre és a gyerekek utáni adókedvezmény teljes lehívására is szükség van, természetesen mindezt az államadósság és három százalék alatti költségvetéi hiánnyal. Ez az új modell - szögezi le a nemzetgazdasági miniszter írása lezárásaként.