Gazdaságtörténetileg a legalacsonyabb alapkamatot értük el. Az első körben 24 hónapig, most pedig 5 hónapon keresztül folyamatosan "kedvező" irányban befolyásoltuk a gazdasági környezetet. Azt gondolom, hogy az egyik legkedvezőbb üzleti környezetet sikerült ezzel kialakítanunk - fogalmazott Matolcsy a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Az MNB úgy számol, hogy nagyjából a GDP-növekedés harmadát lehet kötni a folyamatban lévő jegybanki programokhoz. Erről a Napi.hu-n hétfőn hosszabb elemzés jelent meg jegybanki szakértők tollából. Eszerint a két kamatvágási ciklus 2015 végéig 1,3 százalékkal növelheti a GDP-t. Ha tartósan fennmaradhat a hozamok csökkenése, az áht éves kamatmegtakarítása hosszú távon a GDP több mint 1,7 százaléka lehet. A bankközi hozamgörbe alapján a tartósan alacsony kamatkörnyezet hosszabb távon is maradhat.

Balog Ádám helyett Nagy Márton lesz az alelnök

Az MKB Bank élére távozó Balog Ádám helyett Nagy Márton lesz az MNB alelnök - mondta Matolcsy. Szavai szerint Nagy "egy bölcs jegybankár, akinek a nevéhez többek között az nhp fűződik". Az elnök azt várja tőle, hogy azt a jegybanki politikát folytatja, amit Baloggal elkezdtek: az MNB egy konzervatív és felelős, de kreatívan működő jegybank legyen.

Az MNB szerint 2015-ben az MKB-csoportnál a bankadót leszámítva nulla közeli eredménnyel lehet számolni.

Újra nekifutnak az autóhitelesek megmentésének

Nem számolunk az eurózóna felbomlásával, ahogy nem adjuk fel azon kötelezettségünket sem, hogy egykor a rész leszünk ennek az övezetnek - mondta a jegybank elnöke.

Fölvetettük a svájci frankos autóhitelek problematikáját. Többször kommunikáltuk már, hogy a forintosítás 90 százalékban véget ért. Ugyanakkor van egy 10 százalékos rész, ami hátra maradt és ezt kezelnünk kell - mondta Nagy Márton. Szavai szerint a forintosítás révén korábban már 700-750 milliárd forintos többletköltségtől szabadították meg a lakosságot, mivel 70 százalékos törlesztőemelkedéstől mentették meg.

Az autóhiteleseknél nem volt olyan egyoldalú kamatemelés, mint a jelzáloghiteleknél. Ám továbbra is magas teherrel néznek szembe, mivel nem csak a svájci frank sokk, hanem a görög válság is ártott a helyzetnek - mondta az új alelnök. Szavai szerint problémás, hogy a szerződések felében a végén fizetik csak ki a tőkerészt, ezért amiatt kell izgulnunk, hogy ez másképpen legyen. Az MNB 1,2 milliárd eurós kereten belül devizát bocsát a bankok rendelkezésre, a monetáris tanács erről már döntött - tette hozzá Matolcsy.

Mi lesz nhp-val?

Mi a határidők teljesülését komolyan vesszük. Nem elemzünk olyan eseteket, ahol nem tartjuk magunkat a határidőkhöz. Nincs tehát szó a határidő megváltoztatásáról - mondta el az nhp-ról Matolcsy.

Így szól a mai vágás hivatalos indoklása

Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat - írta a ma háromkor publikált közleményében az MT. A legutóbbi inflációs adat a júniusi Inflációs jelentés előrejelzésével és a piaci várakozásokkal is összhangban alakult. A maginfláció nem változott az előző hónaphoz képest. Az infláció csak az előrejelzési horizont végén kerülhet a 3 százalékos cél közelébe.

A nemzetközi befektetői hangulat összességében kedvezőtlenül alakult az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban, a kockázati indexek emelkedtek, a főbb tőzsdeindexek csökkentek. A globális befektetői hangulatra az időszak első felében negatívan hatott a Görögország államadósságának finanszírozásával és az euroövezetből történő esetleges kilépésével kapcsolatos feszültség, valamint a kínai tőkepiaci zavarokkal kapcsolatos félelmek felerősödése, az időszak második felében azonban javult a globális kockázatvállalási hajlandóság.

A hazai cds-felár az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban nem változott érdemben, míg a hosszú államkötvény hozamok csökkentek. A tanács szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Az MT úgy látja, hogy csökkent az inflációs várakozások túlzottan alacsony szintjéből adódó másodkörös hatások kialakulásának kockázata. Az alapkamat pedig elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat - olvasható az iránymutatásban.