Az eurózóna hagyományos eszközökre alapozó válságkezelése kudarcot vallott az újszerű megközelítésekre és célzott válaszokra épülő magyar modell tükrében, elsősorban az eurózóna, illetve az unió gazdaságpolitikai és politikai felfogása miatt - fogalmazott az MNB elnöke.

Magyarországon az alapkamat tartós tartására rendezkedtünk be. Minden lépésünket a bankrendszerrel együtt, vele szövetségben hajtottuk végre - jelentette ki Matolcsy György a Portfolio tudósítása szerint.

A sikeres válságkezelés legpontosabb tükre a volt nemzetgazdasági szerint a munkaerőpiac. Ebben a legrosszabbak voltunk a válság elején, az elmúlt években azonban folyamatosan nőtt az aktivitási ráta, így majdnem behoztuk a mediterrán országokat.

Ha Magyarország euróval, és nem forinttal rendelkezett volna a válságkezelés hét évében, nem lett volna lehetséges ez a sikeres válságkezelés. Csakis saját devizával és önálló gazdaságpolitikával lehetett külön úton járni - tette hozzá a jegybank első embere. Véleménye szerint kizárólag forinttal lehetett a költségvetési egyensúlyt helyreállítani és a növekedési fordulatot végrehajtani.