Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Index.hu utánajárt, milyen trükkökkel játszották ki a csipszadót a cégek, és mit kell innia, ha ennek ellenére ébren szeretne maradni. Az energiaitalok, ahogy azokat energiaitalként megismertük, még tavaly eltűntek Magyarországról - írja a portál. A 2012-ben bevezetett csipszadó miatt ugyanis már egyetlen cégnek sem éri meg valódi energiaitalt árulni.

Az újságírók tizennégy különböző "energiaitalt" vásároltak a teszt során. A legtöbb terméknél a cég, azért, hogy kikerülje a kormány által egészségvédelmi indokkal kirótt adót, egyszerűen kivonta a taurint az italból, de minden más maradt a régiben. Az "energiaitalok" jó részében a 32 mg/100 ml koffein biztosítja a pörgetőhatást. Ez önmagában a kávézás élményét adja. Az energiaital hatásának lényege ugyanis, hogy a koffeintől felgyorsuló szervezet a taurin hatására több cukrot képes felvenni, azaz több energiához is jut.

Maradt a figyelmeztetés

A cégek egy dolgot ugyanakkor változás nélkül hagytak: a 18 éven aluliaknak és terhes anyáknak szóló figyelmeztetést, ami nyilvánvalóan a figyelemelterelést szolgálja, hiszen ennyi koffein egy közepesen erős kávéban van.

A Red Bull és a Monster az arginin nevű aminosav bekeverésével pótolta a taurint. Az arginin a taurinhoz hasonlóan olyan aminosav, amely segíti a sejtek cukorfelvételét. Hatása a Red Bull egyik megkérdezett vezetője szerint ugyanaz, mint a tauriné. Cégük más országokban csak azért ragaszkodik a taurinhoz, mert annak nevét már bevezették. A Hellnél pedig az inositol nevű anyagot alkalmazzák, amelyről hasonlóképpen állították: hatása a taurinéval egyenlő.

Amennyiben így van, akkor érthetetlen, hogy ha az arginin=inositol=taurin, akkor miért csak az egyiket adóztatja ezek közül a kormány. A Hell illetékese az egész taurinkérdést azzal rendezte le, hogy a hatásért úgyis a koffein és a cukor a felelős, a többi csak marketing.

A gyártók egy másik csoportja nem új vegyületek neveit nyomtatta a dobozra, hanem még ennél is radikálisabb lépésre szánta el magát: energetizáló hatás nélküli energiaitalokra cserélte le termékeit. Így a már ismertetett bio Hellben matetea-kivonat helyettesíti a koffeint. Ugyanezzel a recepttel tereli el a figyelmet a Watt Natura, igaz, ők a mate mellett zöld teából is raknak bele egy pár cseppet.

A piac egyik legerősebbje, a Bomba 15 mg-ra csökkentette az ital koffeintartalmát, így az csak kicsit erősebb, mint a 11 mg-ot tartalmazó Coca Cola, amelynek mámorító hatásától 1967-ig óvta a magyar lakosságot a kormány. Ugyanez a helyzet az Adrenalin összes termékével (15mg/100 ml), egyet kivéve, amelyben meghagyták a 32-es dózist. A Spar Budget Energy Colája pedig 26 mg-mal próbálja túlpörgetni a magyarokat.

Egy cég húzogatta meg Matolcsy György virtuális bajuszát: a Hell Strong nem 32, hanem 38,5 mg koffeint mert az italába keverni.

A Bomba, a Hell és a Red Bull esetében a csipszadó hatására visszaesett a forgalom, a Hell vezetői szerint 4 százalékkal. Ez szerintük az áremelkedésnek tudható be: a Hell és a Red Bull ára nagyjából 10 forinttal emelkedett dobozonként. A gyártók egyöntetűen úgy vélték: a taurin eltűnése nem érintette a vásárlókat, a forgalomcsökkenésért a magasabb ár felel.

Jelentős készletek

Ha mégis taurinmámorra vágyunk, egy lehetőségünk maradt: a határátlépés. Az osztrák, horvát, szlovén vagy szlovák boltokban mindenhol megkapjuk kedvenc műanyagitalunkat.

Egyes boltokban valódi taurinnal készült Monstereket árulnak. A népegészségügyi termékadó szabályainak idei változásai miatt ugyanis a boltok, kereskedelmi láncok még a tavalyi évben jelentős energiaital-készleteket halmoztak fel, ennek megfelelően előfordulhat, hogy adott márka adott terméke - így például a Monster Energy Green is - átmenetileg kétféle összetételben található meg a polcokon." Indulhat tehát a vadászat a még megmaradt készletek után.