Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanács a mai kamatmeghatározó ülésén újra vágott, de a várakozások dupláját, 20 bázisponttal vágta az alapkamatot, így az szerdától már csupán 2,1 százalék lesz.

Az ülés után kiadott közleménye szerint a két éve kezdett, 24 lépésből álló, 7 százaléknál kezdett, összesen 490 bázispontos lazítási ciklus véget ért, a kamat olyan szintre került, amely a reálgazdaság megfelelő ösztönzését és az inflációs cél elérését egyszerre biztosítja.

Az MT értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet miatti bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol. A döntés utáni közlemény utolsó mondata ehhez annyit tesz hozzá, hogy a makrogazdasági kilátások tartósan laza monetáris kondíciók fenntartása irányába mutatnak.

Matolcsy: Nagy nap ez

Jelentős nap ez az MNB és a monetáris politika életében: az újabb - többségi döntéssel elfogadott - 20 bázispontos vágás mellett az MT lezárta a kamatcsökkentési ciklusát - mondta Matolcsy György MNB-elnök, a monetáris tanács (MT) elnöke a kamatdöntés utáni tájékoztatón. Ez a világ egyik leghosszabb és legnagyobb mértékű enyhítési ciklusa volt - fogalmazott az elnök. Úgy látja, hogy mindez a sikeres makrogazdasági trendforduló része volt a magyar gazdaságban.

A tanács szerint a növekedési hitelprogram (nhp) is igazolja a lazább monetáris politika pozitív hatásait. Emellett az MNB működési eredménye is jókora mínusz helyett pluszba került - sorolta Matolcsy. Az elnök személyes nagyrabecsülését fejezte ki az MT négy külső tagjának (Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György) , akik 2012. augusztusában elkezdték a kamatvágási ciklust.

Az MNB úgy hatott a gazdaságra, ahogy a monetáris politikának hatnia kell - fogalmazott az elnök, aki egyúttal forward guidance-t is adott - a tavaly júliusban megfogalmazott szellemiségben.

Nincs kamatcélunk, csak inflációs célunk, ezért nem számít nekünk hogy másutt - például a lengyeleknél vagy a bolgároknál - mekkora a kamatszint - mondta egy kérdésre válaszolva Matolcsy.

Jön a tartós tartás időszaka

Az MNB tartósan tartásra rendezkedett be: alapesetben 2015 végéig nem látunk rá okot, hogy változtassunk a 2,1 százalékos kamaton - fogalmazott Matolcsy.

Ez azonban nem zárja ki, hogy kedvező esetben újabb enyhítési ciklus induljon - igaz, ennek egyelőre nincs jele e világban - fogalmazott az MNB és az MT első embere.

A jegybank számításai szerint a kamatvágás és egyéb hatások nyomán a magyar állam forintban denonimált állampapírjai utáni kamatkiadásai évente 300 milliárd forint feletti mértékben csökkentek.

Bártfai-Mager: szerencsénk is volt

A 2012. augusztusi indulásnál kétségek merültek fel a kamatcsökkentési ciklussal kapcsolatban, de az idő minket igazolt, miközben óvatosak voltunk és szerencsénk is volt - mondta Bártfai-Mager Andrea, az MT külső tagja. A piac elfogadta a lépéseinket és sikerült horgonyozni az inflációs várakozásokat is.

Mi, külső tagok már 2011 nyarán, az első Széll Kálmán terv elfogadása után is láttunk esélyt az enyhítési ciklus elkezdésére, de azt egyedi hatások nem tették lehetővé.

Céljaink: megfontoltság, mértékletesség és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása, az infláció és a stabilitási cél veszélyeztetése nélkül - mondta Bártfai-Mager.