Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a 2012 január 1-én törvénybe léptetett jegybanktörvény teljes mértékben kompatibilis az EU-szabályokkal - írta levélben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Mario Draghinak, az ECB elnökének. A monetáris tanács tagjainak és az alelnökök számának növelését lehetővé tevő, sokat kritizált rész ugyanis épp hogy a rugalmasságot növeli és lehetőséget ad a monetáris tanács feladatainak bővítésére.

A jegybanktörvény kiegészítésének többsége olyan javaslatokra épít, amelyeket az ECB és az EB a kétévente megjelentetett konvergenciajelentésében ajánlott.

A tárca érvelése szerint számos olyan lépést tettek, amely bizonyítja, hogy elkötelezettek az ország szempontjából kitüntetett fontosságú jegybanki függetlenség biztosításában. Az MNB makroprudenciális felülvizsgálatáról szóló jogkörét, amely lehetővé teszi, hogy azonosítsa, nyomon kövesse, és értékelje a pénzügyi intézetek kockázatait, az ehhez szükséges eszközökkel és jogosítványokkal együtt be került az új törvénybe.

A levelet Matolcsy Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős alelnökének is átküldte, amelyben a Magyarországgal szemben folytatott túlzott hiány eljárás kapcsán jelezte, a célnak megfelelően teljesült az egyszeri és rendkívüli tételek nélkül számított pénzforgalmi egyenlege. Az előzetes számítások alapján ugyanis az adó- és járulékbevételek 100 milliárd forinttal magasabbak, míg a nyugdíjkiadások, ha minimálisan is, de 15 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak a vártnál 2011-ben. Mindennek a 2012-es és 2013-as eredményekre is hatással lesz.