Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A PSZÁF-nak nincs hivatalos tudomása arról − sem a Nemzeti Banktól, sem kormányzati köröktől −, hogy a két szervezet összevonásáról politikai döntés született volna. Az összevonásról szóló előkészítő munkában való részvételre a pénzügyi felügyeletet nem kérték fel sem a jegybankból, sem kormányzati körökből. Amennyiben ez bármikor felmerülne, akkor a felügyeletre vonatkozó státustörvényben foglalt jogosultság alapján véleményt nyilvánít, javaslatot tesz a PSZÁF − reagált hivatalos közleményben a felügyelet az Origo által tegnap felvetett hírre, amely szerint Simor András elnök távozása után az MNB berkein belül elkezdődött az összeolvasztás kimunkálása. A jegybank sajtóosztálya olyan értelmű kitérő választ adott a portál érdeklődésére, amely lényegében az információ megerősítését jelenti.

Az összevonás gondolata persze nem új − miként arról többször hírt adtunk −, az év elején, az új jegybanki felállás totózása közben is napirendre került. Igaz, akkor még Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának vezetője − és mint utóbb kiderült, a jegybanki átállás egyik kulcsembere − időszerűtlennek nevezte a kérdést. Pedig híreink szerint akkor már folyamatos volt a tárgyalás a felügyeletet vezető Szász Károllyal azzal kapcsolatban, hogy vállalna-e − alelnöki − szerepet az összevonás után felálló új intézményben. Személyi kérdésről lévén szó, Szász és Matolcsy együttműködési készsége is terítékre került.

Szász Károly emblematikus alakja volt a korábbi Fidesz-kormányzatnak a Kulcsár-ügy kirobbanása körüli események nyomán. Régóta tudható volt, hogy a párt 2010-es új kormányra kerülése után ismét a szakemberrel számol a pénzügyi felügyelet élén. Szász készült is a szerepre, új mandátuma megszerzése után a felügyelet számottevően megerősítette fogyasztóvédelmi jellegét és számos jogszabály-kezdeményezést tett az ügyfeleknek kedvező szabályozás érdekében. Ugyanakkor az utóbbi időszak hírei szerint a kormányzat nem elégedett az eddigi − szakmai alapon elért − eredményekkel. A számos okból ésszerűnek látszó összeolvadás legnagyobb veszélye sokak szerint éppen az, hogy a fogyasztóvédelmi terület nem lehet a bővülő feladattal bíró MNB-nél.