Csalódást okoz a magyar kormány bejelentése arról, hogy emeli a pénzügyi szektort terhelő adókat és újabb közterhet rak azoknak a pénzintézeteknek a nyakába, amelyek az önkormányzatoknak nyújtottak hiteleket. Az intézkedések egy csapásra elaltatják azokat a reményeket, amelyek szerint a Gazdasági Minisztérium új vezetése változást hozhat a gazdaságpolitikában. A piacok némileg túlértékelték ezt a lehetőséget - állítja a Varga-csomagot elemző jelentésében Peter Attard Montalto, a Nomura kelet-közép-európai régiós ügyekben illetékes szakértője.

A pénzügyi tranzakciós adót 50 százalékkal emelték, növelték a távközlési adót és a bányajáradékot, azzal az indokkal, hogy a kisebb infláció miatt alacsonyabb bevételek nehogy visszacsúsztassák az országot az uniós túlzottdeficit-ejárásba - ismerteti a lépéseket az elemző. Az önkormányzati adósságok átvállalása folytatódik, hogy elkerüljék a helyhatóságok csődjét, ám a kockázat csökkenésére hivatkozva egy új adó formájában hétszázaléknyit levonnának a tartozásból. Montalto szerint mivel ezt előre kell fizetni, nagyjából akkora veszteséget okoz az érintett bankoknak, mintha 15 százalékot - behajthatatlannak minősítve - a futamidő végén leírtak volna követelésükből.

Elviszi a kedvezményes hitelt

Ez egy újabb előre fizetendő teher valamilyen hosszú távú üzlettel összefüggésben, ami Montalto szerint el fogja tüntetni a hitelezés megkönnyítése érdekében az elmúlt időszakban tett lépések pozitív hatásának egy részét, és persze tovább erodálja a pénzintézetek profitját. Összességében úgy tűnik, a minisztérium elvesztett egy csatát a kormányfővel, sőt a korábbi miniszterrel, az MNB elnökével, Matolcsy Györggyel szemben is.

A Nomura szakértője azt tippeli, hogy a Varaga vezette tárcának voltak ortodoxnak minősülő válaszai is a túlzottdeficit-eljárás/kisebb infláció probléma kezelésére, de a miniszterelnök és a jegybankelnök irányából érkező nyomás miatt az unortodox megoldások továbbvitelére kényszerült. Be kellett vállalnia az irányváltást annak ellenére, hogy Varga Mihály nemrégen még azt ígérte, nem szakítanak az unortodox politikával.

Montalto az új minisztert kinevezésekor ortodoxként és konzervatívként jellemezte, ám most megállapítja, hogy a tegnapi csomag megmutatta befolyása korlátait a kormányon belül. Matolcsy láthatatlan kezét láthatjuk munkálkodni az árnyékba boruló háttérben - teszi hozzá.