Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György azt szeretné elérni, hogy a jövő év végén már ne terheljék a devizahitelek a családokat - ezt a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak adott interjújában mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány további lépéseket tervez annak érdekében, hogy a közel ötezer milliárd forintra rúgó lakossági devizahitel-állományból "minél többet szeleteljen le".

Matolcsy György szerint ugyanis minden "épelméjű gazdasági szereplő", így a vezető bankárok is pontosan tudják, hogy "ezt a mérgező, idegen testet, mint amit a devizahitel-állomány jelent a magyar bankrendszerben, ki kell venni a gazdaságból".

A családok után a cégek és az önkormányzatok következnek

Az interjúban Matolcsy kiemeli: az Orbán-kabinet előbb a családokat, ezt követően pedig a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is szeretné tehermentesíteni a devizahitelek árfolyamkockázata alól.

Ennek érdekében a kormány egy alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozik, amelyben akár egy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat, és sor kerülhet a még működő állami tulajdonú pénzintézeti kör feltőkésítésére is. A kis- és középvállalkozásoknak kamattámogatott hitelkonstrukciót ígér a nemzetgazdasági miniszter a devizakölcsönök forinthitellel történő kiváltására.

A gyengeség jele lenne visszatérni az IMF-hez

A miniszter kitért arra, hogy a kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről azonban nem tárgyalnak. A tárcavezető szerint az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna. Ugyanakkor reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront Magyarország adósbesorolásán.

Matolcsy György szerint az általa képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket is bevető gazdaságpolitika a történelemben egyszer már bizonyított: a világháború utáni újjáépítés ugyanis kizárólag ilyen gazdaságpolitikákra épült. Véleménye szerint, ha az Orbán-kormány a Bajnai-Oszkó-féle gazdaságpolitikát vitte volna tovább, akkor most Magyarországon is ugyanolyan válság lenne, mint Görögországban.