Az elmúlt években a devizatartalékon jelentős veszteséget szenvedett el a jegybank, ami elvileg mérsékelhető az alapkamat további csökkentésével, ha az nem veszélyezteti az inflációs célt - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre.

Simor András hétfőig költi be az MNB elnöki posztját, az utódját hivatalosan pénteken nevezi meg Orbán Viktor miniszterelnök, aki nagy valószínűség szerint épp gazdasági miniszterét küldi a jegybank élére. Ezért is érdekes a mostani hivatalos levélváltás, amely a parlament honlapján jelent meg. A jobbikos Volner János képviselő arról érdeklődött, hogy "Mennyibe került a jegybanki tartalékolás az elmúlt öt évben"

Matolcsy György válaszában kifejtette, hogy a tartalékon elért eredményeket/veszteségeket leginkább a jegybank nettó kamateredménye tükrözi, amely 2008-ig pozitív volt. Ám a pénzügyi válság következtében megnőtt a devizatartalékolási igény, miközben a deviza-forint kamatkülönbözet megnőtt, e két folyamat eredőjeként erőteljesen romlott a kamateredmény.

MNB a kamateredménye (milliárd forint)
20073,2
20085,2
2009-110,1
2010-48,4
2011-80
2012-136,8
Forrás: NGM,MNB

"A kamatköltségek elvileg mérsékelhetőek az alapkamat további csökkentésével - feltételezve, hogy a devizatartalékra kapott kamatok szintje nem változik - addig a mértékig, amíg az nem veszélyezteti a z MNB jegybanktörvényen belül sarkalatos (2/3-os) részként rögzített elsődleges célját, ami az árstabilitás elérése és fenntartása" - olvasható a patikamérlegen adagolt válaszban.

Nem a devizatartalék felhasználására

Matolcsy egy másik képviselői kérdés-válaszban is megvédte az aranytartalék 1990-es években történt leépítését is. Ebben a kérdésben is figyelemre méltó - jegybankelnöki precizitással fogalmaz: "A jegybanki arany- és devizatartalék a magyar gazdaság külső stabilitása védelmének eszköze, és mint azt a neve is mondja, tartalék, tehát nem használható fel fejlesztési vagy államadósság csökkentési célokra - ezt az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke, illetve erre hivatkozva a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény 15 . §-a expliciten meg is tiltja." - írja Matolcsy.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan jelentek meg azon találgatások, hogy egy Matolcsy György vezette MNB hozzányúlna-e a devizatartalékhoz. Ezeket a spekulációkat a nemzetgazdasági miniszter - akit mindenki potenciális MNB-elnöknek tekint első ízben cáfolja határozottan a válaszlevélben.