Legutóbb három hónappal ezelőtt találkozott Orbán Viktor és Matolcsy György a tizenegy közgazdásszal, azóta azonban nagyot sokat változott a világ és egyúttal Magyarország megítélése. Különböző lapok beszámolója szerint a közgazdászok arra figyelmeztették a kormány képviselőit, hogy:

1. át kell írni a makropályát, nem várható növekedés jövőre Magyarországon

2. nincs más lehetőség: meg kell állapodni az IMF-fel

3. egyeztetni kell a Bankszövetséggel

Zéró növekedés

A közgazdászok tájékoztatása szerint a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy meg akarnak állapodni az IMF-fel, valamint a kormányfő nyitott volt a még rosszabb növekedési prognózisra, ennek megfelelően átdolgozhatják a Parlament előtt fekvő 2012-es költségvetést. A hvg.hu írása szerint Matolcsy és Orbán is bólintott arra, hogy jövőre nulla százalék lesz a növekedés a közgazdászok szerint. A Népszabadságnak nyilatkozó szakember szerint a miniszterelnököt és miniszterét nem érte meglepetésként az alacsonyabb növekedési prognózis, számolnak egy még gyengébb növekedéssel (mint ismert, a kormány 1,5%-os növekedésre alapozza a büdzsét, és a nagy tartalékokkal hivatott kezelni a lassulásból fakadó kockázatokat).

A napilap azt is írja, hogy a közgazdászok egyetértettek abban: az ősbűn a végtörlesztés volt. "A végtörlesztéssel nagyon mély sebet ütött a kormány a növekedésen, maga elől zárta el a bővülés felpörgetése felé vezető utat" - fejtette ki az egyik szakértő.

 

IMF-megállapodás

A találkozón nem derültek ki arról részletek a napilap szerint, hogy felgyorsulnak-e a tárgyalások az IMF-fel a csütörtöki leminősítés után. A szakemberek arra figyelmeztették a kormányt, hogy az eddig jelzett 4-5 milliárd eurónál nagyobb hitelkeretről kellene megállapodni, és Magyarország számára egy készenléti hitelmegállapodás jöhet szóba leginkább.

Milyen volt a légkör?

"Teljesen más légkörben zajlott a mostani találkozónk, mint szeptember elején, ezúttal párbeszéd folyt a résztvevők között, kérdésekkel, válaszokkal, nem úgy, mint három hónapja, amikor nem voltak reflexiók a felvetésekre" - árulta el az egyik név nélkül nyilatkozó résztvevő a Népszabadságnak. A lap úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági miniszter beszédével kezdődött a találkozó és az előadása után csöndben végigülte a találkozót.

Matolcsy a már eddig is ismert - elmúlt másfél év sikereit hangsúlyozó - összefoglalót mondott. A hallgatóság azonban nem volt vevő erre, hiányolták az őszinteséget. Az egyik szakember elmondta: "egységes volt a közgazdászok körében az az álláspont, miszerint le kellene zárni, vagy átértékelni az eddigi gazdaságpolitikát".

Személyi kérdésekre nem tértek ki

"Csak egy kicsit érződött Orbánon és Matolcsyn, hogy meg lennének ijedve a kialakult helyzet miatt, de egyáltalán nem pánikoltak. Látszott, hogy a helyzet komolyságával tisztában vannak" - írja az origo az egyik résztvevő elmondása alapján. A személyi konzekvenciákat feszegető felvetésekre nem reagáltak a kormány részéről. A hvg.hu pedig arról tudósít, hogy "úgy tűnt, hogy Matolcsy az egészből nem ért semmit".

A hvg-nek nyilatkozó forrás szerint az egyeztetésen nem volt szó arról, hogy Magyarország ellen spekulációs hadjárat folyik. Pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről beszélt a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón.