Az MNB monetáris tanácsa (MT) legutóbbi, április 23-i kamatdöntő ülésén nem vett részt Matolcsy György jegybankelnök és első helyettese sem, Balog Ádám, így "csak" öten (Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc alelnök, Kocziszky György és Pleschinger Gyula) szavaztak az újabb, egymást követő kilencedik alkalommal, a 25 bázispontos vágásra és csökkent a az alapkamat 4,75 százalékra - derül ki a most publikált rövidített jegyzőkönyvből.

Az MT megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdasági növekedés idén újraindulhat, ugyanakkor mind a külső, mind a belső kereslet továbbra is korlátozott mértékű bővülést vetít előre. A testület a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás alacsony maradjon.

A nyomott kereslet is sokat segít az inflációnak

A beérkezett inflációs adatok megerősítették a tanács tagjait abban, hogy a nyomott keresleti környezetnek jelentős az árleszorító hatása. A szabályozott árak év eleji csökkentése és a gyenge kereslet következtében az infláció a jegybanki cél alá süllyedt. Az egyes ágazatok adóterhelését növelő költségvetési intézkedések költségnövelő hatása azonban - a termelési láncon keresztül fokozatosan - a teljes vállalati szektorban jelentkezhet, amely az indirekt adók hatásaitól szűrt maginfláció emelkedését eredményezheti. Ugyanakkor a negatív kibocsátási rés mellett a fogyasztói árakba történő továbbhárítás lassú és csak részleges lehet. A testület néhány tagja szerint idén az infláció tartósan a középtávú cél alatt maradhat, míg jövőre a célérték közelében alakulhat.

Az alacsony inflációs környezetben a lakossági reáljövedelmek ismét nőhetnek. A válság előtt felhalmozott adósságok elhúzódó leépítése és a bizonytalan gazdasági környezet következtében azonban a háztartásokat tartósan óvatos viselkedés és magas megtakarítási ráta jellemezheti, így a fogyasztási kereslet feltehetően csak 2014-től erősödik.

Maradt a szokásos formula

Az MT tagjai ezért abban, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alacsonyabb alapkamattal konzisztensek. A további kamatlépésekkel kapcsolatban a tanácstagok egyetértettek abban, hogy az alapkamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok - ismételték meg sokadszorra.