A Nemzetgazdasági Minisztérium valóban készített alternatív számításokat a 2012-re benyújtott költségvetési törvényjavaslatban szereplő 268,5 forintos eurónál gyengébb forintárfolyamra is - ismerte el Tukacs István szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásos válaszában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ezek tanúsága szerint a - jelenlegi legpesszimistább forgatókönyvet jelentő - 300 forintos euróárfolyam teljesülése esetén az államháztartás egyenlege mintegy 100 milliárd forinttal kedvezőtlenebbül alakulhatna a benyújtott költségvetési törvényjavaslathoz képest.

Az egyenlegromlás - infláció növekedését is feltételező - főbb tételei a következők: a kamatkiadások többlete 33 milliárd, nyugdíjkiadások többlete 23 milliárd, a rendelkezésre állási díjak többlete 7,5 milliárd, a nemzetközi tagdíjak többlete 4 milliárd, az EU felé befizetési kötelezettség többlete pedig 32 milliárd forint volna.

A magasabb infláció ugyanakkor több államháztartási bevételt (a fogyasztási típusú adók révén) is eredményezne - hívta fel a figyelmet a miniszter. Véleménye szerint e kockázatokat "bőven ellensúlyozza" a jövő évi költségvetésbe beépített Országvédelmi alap és kamatkockázati tartalék együttesen 200 milliárd forintos összege. A vártnál rosszabb forintárfolyam bekövetkezési valószínűségét megjósolni felelőtlenség volna, mindez a nemzetközi válság lefutásának függvénye.