Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Értékelése szerint óriási a különbség Magyarország és Törökország között. Ezt szemléltetve a külső egyensúlyi helyzetet hasonlította össze: Magyarország folyó fizetési mérlege többletes. Szavai szerint fenntartható pályán van a költségvetés. Az adózás új struktúrája megfelelő és fenntartható deficitet ad az ország számára. Az előző MNB-vezetésre utalva pedig úgy fogalmazott, egy meg nem nevezett kommentárt idézve: ha le lehetett vinni az alapkamatot 7 százalékról 3 százalék alá, az azt bizonyítja, hogy az előző vezetés tévedett - idézett Matolcsy egy meg nem nevezett bankárt - derül ki a Portfolio.hu tudósításából.

További sok más pozitívumot lát a magyar gazdaságban: a foglalkoztatás emelkedése különleges Európában, a háztartások vagyoni helyzetének javul, mivel kezdik leküzdeni terheiket és végre vagyonosodnak. Az államadósság emelkedése összefüggött a politikai ciklusokkal, de a növekedés végre megállt - konstatálta az elnök.

Magyarországon nem az adózást használjuk a tehermegosztás legfontosabb eszközének - utalt az egykulcsos adórendszerre az elnök. Ezzel kapcsolatban úgy vélte: e módszer legfontosabb tulajdonsága, hogy motivációt ad.

Meglepő módon többször is a reform szót használta jegybankelnök. Szavai szerint 50 reformlépés és az innováció hozhat gazdasági fordulatot. Minden strukturális reform időt igényel, hogy kifejtse hatását és sikert hozzon. A legnagyobb dilemma mindig az, hogy miként szerezzük meg a hozzájuk szükséges időt - mondta Matolcsy, hozzávéve: amennyiben a megszorítások terhét megosztják az üzleti szférával, akkor megmarad a politikai stabilitás. Ez pedig véleménye szerint végső soron a privát szférának is jót tesz. A válságnak még nincs vége, az eurózóna válsága újabb hullámokat vethet, ezért óvatos, konzervatív politikára van szükség a kormány és a jegybank részéről is - hangsúlyozta Matolcsy.