A nemzeti növekedési tervvel összefüggésben a kormány meg kívánja várni a német kormány hivatalos álláspontját - közölte a kormányszóvivő. Emlékeztetett arra, hogy a jogi keretek lehetővé teszik a kabinet számára, hogy a zárószavazásig, ha kell, módosítsa a 2012-es költségvetési javaslat makroszámait.

Matolcsy György múlt pénteken a miniszterelnök és vezető közgazdászok egyeztetése után jelentette be, hogy Magyarországon egy jövő évi csökkenő német gazdasági növekedés esetén nem reális a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, így a magyar gazdaság 0,5 és egy százalék között bővülhet 2012-ben. Hangsúlyozta, konkrét előrejelzés még nincs, egyelőre ez a sáv határozható meg a gazdasági növekedés kapcsán. A nemzetgazdasági miniszter egy új növekedési terv kialakítását, a pénzügyi védőhálót, valamint a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést nevezte meg három célként.

Simor András, az MNB elnöke a keddi kamatemelés után beszélt a növekedésről. A jegybank elnöke növekedési kilátások romlását nem kívánta számszerűsíteni, a 2012-es költségvetés tarthatóságáról pedig kijelentette: azt látja, hogy a kormány rendkívül elkötelezett a kitűzött hiánycél tartásában. Hozzátette, abban reménykedik, ha a növekedési kilátások az eddigieknél rosszabbak lesznek, a kormány kész lesz pótlólagos intézkedéseket hozni - amint azt deklarálta is a kabinet -, hogy a hiány a tervezettet ne haladja meg.