A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán az amerikai CNBC televíziónak arra a kérdésre, hogy mi alapján alakítják az MNB monetáris politikáját, azt válaszolta: csak az inflációs cél előre meghatározott.

"Ha az infláció lefelé megy, követni tudjuk a csökkenő inflációs trendet. Ha megáll, akkor nekünk is meg kell állnunk. De ami az inflációs rátát illeti, még mindig látunk mozgásteret az alapkamat szempontjából" - fogalmazott Matolcsy.

Az MNB elnöke külön hangsúlyozta, hogy csak a középtávú infláció kapcsán van célszám. Ez jelenleg 3 százalék Magyarországon. Elmondta, hogy az MNB mérlege vagy a forint árfolyama kapcsán nincsenek előre meghatározott keretek.

Matolcsy szerint nem foglalkoznak a forint árfolyamának változásával, nem látják a szükségét annak, hogy beavatkozzanak. "Őszintén szólva olyan irányelvünk van, hogy ne avatkozzunk be" - tette hozzá a jegybankelnök. Mint mondta, Magyarország egy "kicsi és nyitott gazdaság", az MNB egy kicsi és nyitott központi bank, és ez azt jelenti, hogy "gyengék vagyunk, ha megjelenik pár nagy játékos".

A CNBC megjegyzi, hogy Matolcsy külföldi tévétársaságnak most először adott interjút a "vitatott kinevezése" óta. Az interjúban a magyar jegybankelnök cáfolta, hogy a kormány beleszólna a jegybank monetáris politikájába. A CNBC erre utalva emlékeztet, hogy a nemzetközi hitelezőket és az európai döntéshozókat nyugtalanította, amikor a nemzetgazdasági miniszteri posztot betöltő Matolcsyt, Orbán Viktor miniszterelnök közeli munkatársát nevezték ki márciusban a jegybank élére - a kormányzat részéről tett egyre erősebb, a média és az igazságszolgáltatás megregulázására tett autokratikus lépéseket követően.

Voltak olyan aggodalmak, hogy Orbán nyomást gyakorolhat a jegybankra annak érdekében, hogy az ország jelentős devizaadósságát leírassa a jegyabankkal, vagy egyszerre átválttassa forintra annak érdekében, hogy a gazdaságot pályára állítsa - teszi hozzá a CNBC.

Mindezek ellenére Matolcsy kijelentette: "kizárt", hogy a jegybank meghajoljon bármilyen olyan kormányzati nyomás előtt, ami több gazdaságösztönző programra irányulna - ennek ellenére nem zárta ki a már így is rekordalacsony alapkamat további csökkentését - jegyzi meg a CNBC.

"Ez még eddig nem történt meg és nem is fog. Mi stratégiai partnere vagyunk a kormánynak - és az Európai Központi Banknak. És természetesen, definíció szerint, stratégiai partnerei vagyunk a bankjainknak is... Magyarország központi bankja teljesen, 100 százalékosan független a kormánytól" - fogalmazott Matolcsy a CNBC-nek Budapesten adott interjújában.

Ugyanakkor azt is megjegyezte: Magyarország nem az egyetlen olyan ország volt, ahol a jegybankelnök korábban kormánytag volt - erre példaként Jens Weidmannt, a Bundesbank elnökét említette, aki korábban Angela Merkel kancellár gazdasági tanácsadója volt.