Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A péntek este megjelent Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében mától, december 31-től újra Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felel Magyarországnak az Oroszországi Föderációval fennálló gazdasági kapcsolataiért, továbbá a Kínai Népköztársasággal fennálló gazdasági kapcsolataiért kormánybiztosként, két éven keresztül.

Az orosz és a kínai relációrt felelős kormánybiztosi posztot 2010. december 4-től Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter látta el, ám Fellegi december 8-án jelentette be, hogy lemond az NFM vezetéséről feladatainak sokasága miatt, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani. Fellegit december 15-i hatállyal tárca nélküli miniszterként a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezeti, de feladatai között nemcsak a készülő pénzügyi keretmegállapodás előkészítése szerepel, hanem a külföldi pénzintézetekkel való kapcsolattartás is. A miniszteri poszton Németh Lászlóné váltotta, akit így a jövőben nem terhel az orosz és a kínai reláció.

Kormánybiztosi feladatkörében Matolcsy ellátja a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság és a Magyar-Kínai Gazdasági Vegyes Bizottság magyar tagozatának elnöki feladatait, továbbá a magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági együttműködés, valamint a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok bõvítésére és intenzitásának növelésére irányuló intézkedéseket kezdeményez, emellett összehangolja a magyar gazdasági döntéshozók, kormányzati intézmények, szakmai és üzleti szövetségek, kamarák, regionális és helyi szervek közötti, a magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokra vonatkozó információcserét, ezen túl az érintett szervektõl, szervezetektõl soron kívül adatokat, információkat, elemzéseket kérhet, a kapcsolódó dokumentumokba betekinthet, azokról másolatot kérhet, a feladatkörébe tartozó tevékenységgel kapcsolatosan jelentést, beszámolót kérhet, - a kamarák kivételével - egyedi utasítást adhat egyedi feladat elvégzésére.

A jogszabály szerint a feladat része elõterjesztéseket készíteni a kormány és a kormányzati döntés-elõkészítõ testületek részére, észrevételeket tenni a kormány-elõterjesztésekre, a központi államigazgatási szervek vizsgálati jelentéseire, valamint a miniszteri rendeletek tervezeteire. Emellet a kormánybiztos közreműködik a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban a kis- és középvállalkozások szerepének növelésére, a pénzügyi intézmények közötti együttműködés erõsítésére, a kétoldalú beruházási tevékenység erõsítésére irányuló javaslatok elõkészítésében, koncepciók kidolgozásában, valamint szükség esetén a feladat- és hatáskörrel rendelkezõ miniszter, illetve a Kormány intézkedését kezdeményezheti. A kormánybiztos e tevékenységét díjazás nélkül látja el, munkáját négy-négy fõs titkárság segíti, amelynek elhelyezésérõl a Nemzetgazdasági Minisztérium gondoskodik.