Mára minden értelmes magyar közgazdász, szakember és vállalkozó látja, hogy a magyar, nem hagyományos válságkezelés sikeres - véli Matolcsy György.

A strukturális válság kezelésére strukturális reformokat kell indítani, ezek időigényesek, először pénzbe kerülnek. Ezért időt kell nyerni minden európai országnak, amire a hagyományos válságkezelés megszorító politikát javasol. Ez ellen az európai ember fellázad. Lelassulnak és ellehetetlenülnek a strukturális reformok. Az új felfogásban a gazdaságpolitika megosztja a válság terheit az üzleti élet szereplőivel, akik a válságért felelősek.

Végbement a foglalkoztatási és a növekedési fordulat - mondja Matolcsy. "Ha mindenki úgy látja, hogy növekedni fogunk, akkor az növekedési fordulat - ez a közgazdaságtan aranyszabálya."

Így látja a jelenlegi monetáris politikát az elnök

Matolcsy számba vette, mi maradt változatlan és mi változott a vezetőváltással a monetáris politikában. Változatlan, hogy a monetáris politika horgonya a középtávú inflációs célkitűzés. ("Nem horgony az árfolyam, nem horgony az alapkamat.")

Abban sincs módosulás, hogy a jegybank három mandátuma az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás, illetve a gazdaságpolitika támogatása. A jegybank továbbra is konzervatív devizatartalékolást folytat, tartjuk a Guidotti-Greenspan szabályt.

Változás történt abban, hogy a középtávon alacsony inflációs nyomás tartósan laza monetáris kondíciókat tesz lehetővé. A fenntartható növekedés támogatására a Növekedési Hitelprogram összesen 2750 milliárd forintot helyez el a gazdaságban. A monetáris politika és a pénzügyi szabályozás összehangolás érdekében megvalósul az MNB-PSZÁF-integráció. A jegybank jobban figyel a saját eredményére, az idén 0 közeli eredménye lesz.

A bűvös szám a három

Van még mozgástér a jegybanki lazításban, valahol a 3 százalék körüli sávba várjuk a kamatot.

A csökkenő kamat azt jelenti, hogy a kamatcsökkentési ciklus az elmúlt egy évben 85-90 milliárd forint körüli megtakarítást hozott a kéthetes kötvényállományon.

2013-ban nem lesz a jegybanknak vesztesége, nem terheli a költségvetést.

Mindez tavaly augusztusban kezdődött, az akkori jegybanki vezetés ellenére - emelte ki Matolcsy.

A kamatcsökkentés hat a bankrendszerére, "nagyon gyorsan" hat a kamatokra, de a hitelezésre nem, erre született a Növekedési Hitelprogram.

A hitel/betét arány egészségesebbé vált, a pénzügyi rendszer stabil, ezért is lehet lazítani a monetáris politikán.

Az elmúlt 3 évben 3000 milliárd forinttal nőtt a családok nettó pénzügyi megtakarítása - ez egy döbbenetesen jó eredmény. 2000 milliárddal csökkent a hitelállomány (a végtörlesztés miatt is), 1000 milliárd forinttal nőtt a megtakarítás.

Senki nem várta, hogy 60 százalék lesz az új hitel, még mi sem - mondta Matolcsy a Növekedési hitelprogramról. Ez segíti a beruházási fordulatot.

A monetáris politika reformját a 2010-es gazdaságpolitika fordulata tette lehetővé. Csökkent az államadósság, 200 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás.

A magyar államadósság csökken, és ez kivételes, a dél-európai országokhoz és a kelet-közép-európai országokhoz képest is. "Dráma, ami Szlovéniában zajlik" - teszi hozzá Matolcsy az adósságmutatóra utalva.

"Azért van ez, mert nem hagyományos eszközöket alkalmaztunk" - mondja el többször Matolcsy. (Bizonyára a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításának 7-9 százalékpontos hatására gondol, de nem említi.)

A hagyományos módszer kudarcos

A hét IMF-programország közül csak kettőnél (magyar, lett példa) csökkent az államadósság. A lettek hagyományos eszközökkel, ismeri el Matolcsy, de a többi öt ország a hagyományos módszer kudarcát bizonyítja.

Magyarország az adócentralizáció kis csökkenésével lett túl a válságon, szemben a többi országgal - mutatja be Matolcsy egy ábrán a nem hagyományos politika sikerét, de az ábra sajnos nem ezt mutatja. (Valójában 2009-ről 2010-re csökkent, utána a két év során összességében emelkedett a mutató, a többi ország tendenciái sem egyértelműek.)

A foglalkoztatás a régióban kiugróan jól teljesít, köszönhetően a nem szokványos eszközöknek, hangoztatja az MNB-elnök.

Jövőre mindenki fogyasztási és beruházás fordulatot vár

Megtörtént a trendforduló a GDP-növekedésben. Jövőre már mindenki fogyasztási és beruházás fordulatot vár. Újra együtt van a német és a magyar GDP-trendje, ami jó hír.

Matolcsy felrakja a reform top50 szófelhőt, benne van a rezsicsökkentés is.

A következő évek sem lesznek könnyebbek, mint az elmúlt három év - mondja Matolcsy. Le kell bontani a korlátokat, ebben sok kihívás van. Külön kiemeli, hogy versengő bankrendszert szeretne.