A ma közzétett december végi adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ami szeptember vége óta (amikor 23,661 milliárd eurón álltak, ami 7 éves mélypontot jelentett) a legalacsonyabb - írja a Portfolio.

A tartalékok összetevőit vizsgálva szembetűnő, hogy a monetáris aranytartalékok a november végi 110 millió euróról nullára estek. Az idősort sajnos csak 1998-ig tudjuk elérni az MNB oldalán, és ilyenre (az aranytartalékok nullára csökkentésére) az elmúlt közel két évtized alatt nem volt példa.

Az aranynál nagyobb mértékű tartalékcsökkentő hatású volt a devizatartalékok 508 millió eurós apadása 23,978 milliárd euróra és ezzel párhuzamosan az egyéb tartalékeszközök is 147 millió euróval estek.

Cáfol az MNB

A sajtóban keringő állítással szemben a Magyar Nemzeti Bank nem adta el az aranytartalékot - olvasható az MNB közleményében. A hivatkozott csökkenés abból adódik, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg. Az MNB befektetései során a kockázatok, a várható hozam és a likviditás együttes vizsgálata alapján állapítja meg a devizatartalékok optimális szerkezetét.