Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az év/év alapú fogyasztói árindex fokozatosan közelít a pozitív tartományhoz, az inflációs folyamatok továbbra is nyomottak, ugyanis a maginflációs mutató még mindig 1 százalék környékén toporog. Ezek mellett az alacsony olajárak másodkörös hatásai még nem érzékeltették hatásukat, ami lefelé mutató kockázatként jelenik meg - fogalmazott Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője..

Várakozásaink szerint júniusban is folytatódhat a kamatvágási ciklus, melynek köszönhetően 1,5 százalékra csökkenhet az irányadó ráta. Úgy látják, hogy a mai döntést követő közlemény fontos lesz, ugyanis a további lépésekkel kapcsolatban szolgálhat információval.

Mivel mind az inflációs, mind a nemzetközi feltételek feltehetően kedvezőek maradnak, a kamatcsökkentés folytatódhat, így júniusig 1,5 százalékra csökkenhet az alapkamat - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az alapkamat tartósan alacsony szinten maradhat, mert 2016 őszéig nem várható, hogy az infláció megközelítse a 3 százalékos célkitűzést. A tartósan alacsony kamatszintet a feltehetően továbbra is igen laza nemzetközi környezet (az ECB 2016 szeptemberéig folytatja a kötvényvásárlási programját), valamint a hazai kockázati megítélés folyamatos javulása, a külső sérülékenység érdemi csökkenése és a várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják. Így kamatemelés legkorábban 2016 őszén várható, számítunk, 2015 végén az alapkamat 1,5, 2016 végén 1,8 százalékon állhat - állapította meg Suppan.

Az elmúlt egy hónapban a hazai környezet nem sokat változott - kommentált Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő Zrt. portfoliómenedzsere.. A legfrissebb inflációs adat ugyan magasabb lett a vártnál, kicsit meghaladva a jegybank márciusi inflációs jelentésében szereplő alappálya értékét, azonban a hosszabb távú kilátások nem változtak, az infláció csak lassan tér majd vissza a jegybanki célértékhez.

A második negyedéves GDP-adat a vártnál gyengébb lett, és megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a gazdaság lassulásnak indult, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett. A kamatcsökkentés biztonságosságát növeli, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül vissza, talán már az év vége előtt.

A nemzetközi környezetben inkább kedvezőtlen változásokat láthattunk az elmúlt hetekben. A fejlett piaci állampapír hozamok május elején tovább nőttek, és ez a feltörekvő piaci kötvényeket is negatívan érintette. A hazai piacon a szereplők még egy kamatvágásra számítanak, azonban a hozamgörbe jelentősen meredekebbé vált, a hosszabb lejáratú magyar állampapírok iránt ilyen alacsony kamatok mellett visszaesett a kereslet, a külföldi befektetők kezében lévő állomány folyamatosan csökken - véli az elemző.

A piaci szereplők szerint a mai lépést egy további, ugyanilyen mértékű vágás követné június 23-án, amely után megegyezne a lengyel és magyar alapkamat szintje (1,5 százalék) - véli - véli Kiss Mónika, az Equilor Zrt. senior elemzője. Az MNB többször is megerősítette, hogy az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja. A júniusi kamatdöntés kapcsán a jegybank negyedéves Inflációs jelentést is közzétesz majd, ami további kapaszkodót adhat.

A prognoszta szerint az MNB a nyáron kivár, ezért az esetleges további kamatcsökkentéseket a szeptemberi Inflációs jelentéstől teszi majd függővé. Az elmúlt hónapok jegybanki kommunikációja és a globális tendenciák tükrében a hazai piaci szereplők már felkészültek az MNB kamatvágásaira, amit a pénzpiaci termékek árazása is tükröz. Ezek alapján a befektetők a nyár folyamán 1,5 százalékos alapkamattal kalkulálnak.