Kopits György véleménye szerint gazdasági miniszter hitelvesztésével függ össze, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti az IMF-tárgyalásokat. A Költségvetési Tanács első elnöke, aki öt évig volt tagja a jegybank monetáris tanácsának, Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: "a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".

A szakember, aki jelenleg a washingtoni Woodrow Wilson intézet vezető munkatársa, azt tanácsolja a kormánynak, hogy az IMF-fel folyó tárgyalás során mutassa be: megváltozott a gazdaságfilozófiája, gazdaságpolitikai paradigmaváltást hajt végre. Be kell ismernie, hogy az eddig követett gazdaságpolitika kudarcot vallott - fűzte hozzá.

Kopits György megfogalmazása szerint a kivételesnek mondott magyar modell hazárdjátékkal ér fel, ezért "el kell fogadnunk az EU intelmeit, s eleget kell tennünk a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek". De megjegyezte azt is, hogy a kormány számára nem az IMF fogja biztosítani a hitelességet, azt csak maga tudja elérni jó kormányzás révén.

A hetilap államcsőddel kapcsolatos kérdésére Kopits György úgy fogalmazott: "szeretném, ha nyugodt szívvel mondhatnám, hogy nincs reális valószínűsége az államcsődnek". Ugyanakkor azt is rögzítette, hogy ha Görögország összeomlik, akkor nehéz lesz Magyarországnak elkerülnie a válságot, mert igen sérülékeny.