A cikkben arról írnak, hogy 200 milliárd forintot juttatott saját alapítványainak a jegybank.

Pápa Levente azt mondta: a jegybank példátlan módon és volumenben hozott létre öt alapítványt, amelyek kuratóriumait és felügyelőbizottságait "telepakolta jegybanki közép- és felsővezetőkkel"; maga Matolcsy György is ellát ilyen tisztséget. A politikus önmagában egy monetáris élénkítő csomagnak is megfelelő mennyiségűnek nevezte az alapítványokra szánt összeget.

Pápa közölte: az őszi parlamenti ülésszak első napján határozati javaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy az Országgyűlés sürgősséggel nevezze ki a jegybank új felügyelőbizottságát, mert jelenleg nincs olyan felügyeleti szerv, ami a működést ellenőrizné. Emellett közkeresetű adatigényléssel élnek annak érdekében, hogy megtudják, ezekben az alapítványokban a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok mekkora fizetést, költségtérítést kapnak.

Felszólítjuk a jegybanki vezetőket, hogy azonnal mondjanak le a kuratóriumi és felügyelő bizottsági tisztségeikről - jelezte a politikus, hozzátéve: felveti a monetáris finanszírozás gyanúját ez az eljárás, mivel az öt érintett alapítvány az alapító okiratok szerint vásárolhat magyar állampapírt is. Az Európai Központi Bank (ECB) és a tagállamok központi bankjai nem nyújthatnak hitelt az uniós és tagállami közszféra számára. Pápa közölte: jogászokkal vizsgálják ezt a kérdést és gondolkodnak azon, hogy a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tesznek a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése miatt, illetve az ECB-hez fordulnak.