A képviselők két vitanap után 498:114 arányban szavazták meg azt az indítványt, amelyben a kormány felhatalmazást kér a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásához, amely egyben a hivatalos kilépési folyamat elindítását is jelenti. A felhatalmazásra a legfelsőbb bíróság januári döntése értelmében szüksége volt Theresa May kormányának a hivatalos válási folyamat elindításához.

Bár az alsóházi törvényhozók többsége az uniós tagság mellett áll, de azután, hogy a Munkáspárt is jelezte, hogy a brexit határozattervezet mellé áll, várható volt, hogy átmegy a javaslat. A Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Liberális Demokraták a javaslat ellen szavaztak, míg 47 munkáspárti parlamenti tag és a volt konzervatív pénzügyminiszter, Ken Clarke "fellázadt" a BBC szerint.

A júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A tervezetről a jövő héten bizottsági szinten tárgyal ismét az alsóház. E tárgyalási szakaszban döntenek érdemben az indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról.

A miniszterelnök 2017. március 31-i határidőt szabott meg korábban arra, hogy az 50. cikkely szerinti hivatalos kérelmet benyújtsa Brüsszelnek.