Áprilisban év/év alapon, kiigazítatlanul 5,3, munkanapokkal kiigazítva 2,9 százalékkal nőtt a magyar ipar termelése, az előző hónapok mínuszai után − derül ki a KSH előzetes adataiból. Márciushoz képest az egyhavi teljesítmény is némi bővülést (+1,2 százalék) mutatott. A jó havi hírekkel ellenére az idei első négy hónapban az ágazat termelése még mindig 1,2 százalékos mínuszban volt.

A jelek szerint az ágazat a tavalyi utolsó négyhavi látványosan zsugorodó teljesítmény után korrekciót produkál, kérdés azonban a folytatás. Piaci vélemények szerint a második félévi plusz felülmúlhatja az év eleji mínuszokat.

A konjunktúrafelmérések alapján a kilátások is lassan, de javulnak. Bár a feldolgozóipari várakozásokat aggregáló beszerzésimenedzser-index (bmi)  január-áprilisban meghaladta a stagnálást jelző ötvenes szintet, a mutató lendületvesztést jelez: májusban 47,1 pontra esett. A GKI Zrt. konjunktúraindexe az áprilisi jelentős romlás után májusban kétéves csúcsára ugrott, ezzel folytatódott a 2012 őszétől tapasztalható emelkedés.

Az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek. A Reuters legutóbbi, májusi konszenzusa szerint is csupán némi élénkülésben bízhat az ágazat: az elemzők 2013 egészére 1,7, 2014-re pedig 4,0 százalékos bővülést várnak − igaz egy hónappal korábban mindkét várakozás 0,3 százalékponttal alacsonyabban járt. A Kopint-Tárki Zrt. tavaszi konjunktúratesztje alapján több mint kétéves zuhanás után újra javultak a feldolgozóipari cégek kilátásai, ráadásul a jelenlegi helyzetet, illetve a kilátásokat mérő indikátor is elmozdult a tavaly téli mélypontról − ezzel együtt a stagnálást jelentő 50 pont környékén mozognak, ami legalább a zuhanás végét jelzi.