Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán az Európai Bizottság három fő téma körül fogalmazott meg aggályokat. José Manuel Barroso kemény hangú levélben azt írta, külön sérelmezi, hogy Magyarország alaptörvényében olyan passzus szerepel, hogy amennyiben az Európai Bíróság fizetési kötelezettséget állapít meg Magyarországra nézve egy elmarasztaló ítélet tekintetében, akkor a kormány adót vethet ki ennek fedezetére.

Orbán Viktor válaszlevelében azt írta, a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. Sőt kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Rá egy hétre viszont már arról beszélt Orbán, három ügyből egyben nem enged a kormány, emiatt akár az Európai Bíróságra is elmegy, ez pedig pont a különadó ügy, amely szerint az alkotmányba bekerült, a kormány különadó jellegű hozzájárulást vethet ki elmarasztaló bírósági döntés esetén.

Martonyi János szavaiból viszont az derül ki, ebből az álláspontból mégis engedett a kormány, és kiveszik az alaptörvényből ezt a passzust. Nem engednek viszont egy másik kérdésben, amiről Orbán máskor úgy nyilatkozott, hogy annak "nincs jelentősége", ezért ezt szívesen módosítja a kormány. Martonyi szerint ugyanis nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti (EP-)választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz.

Kikerül viszont az alaptörvényből a harmadik kifogásolt rész, a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége, jelentette be szintén Martonyi János.