Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkormányzati törvény a helyettes államtitkári illetményhez viszonyítja a polgármesterek fizetését, kivéve a főpolgármesterét, ő miniszteri bért kap. Az októberi önkormányzati választás napjától hatályos díjazás szerint az 500 lelkesnél kisebb települések polgármesterei a helyettes államtitkári illetmény 20 százalékát, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig a 40 százalékát kapják havonta.

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő szerint azonban a polgármesterek által elvégzett munka nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat. A politikus ezért kezdeményezi e két jövedelemsáv 10 százalékos emelését. Így az 500 lakosúnál kisebb helységek polgármesterei a helyettes államtitkárok illetményének 30 százalékát, havi 224 363 forintot, az 501 és 1500 lakos közötti települések vezetői pedig az 50 százalékát, 373 938 forintot keresnének - tájékoztatott.

Boldog István indoklásában azt írta: az új szabályozás polgármesterek százait sújtja jelentős jövedelemcsökkenéssel. "Ők és családjuk méltánytalanul kerülnek hátrányosabb helyzetbe a korábbiakhoz képest" - tette hozzá. Törvénymódosítási javaslata a kihirdetést követő napon lépne hatályba.