Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke november végén írt alá Orbán Viktor miniszterelnökkel közös nyilatkozatot arról, hogy a kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt, összesen 5 milliárd forintot.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerdán Gaskó Istvánnal tartott közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ötmilliárd forint első részletének, egymilliárd forintnak a kifizetése elindult, a több mint 30 000 érintett vasutas legkésőbb péntekig megkapja a neki járó, átlagosan bruttó 20 500 forintot. Hozzáfűzte: a megállapodás alapján a vezetők nem részesülnek kifizetésben.

Gaskó István elmondta: az egymilliárd forintból 200 milliót azok munkabérének kompenzálására szánják, akik a sztrájk alatt nem kaptak fizetést, a maradék 800 milliót pedig elosztják az érintettek között.

Hegmanné Nemes Sára megerősítette, hogy a kormány tartja magát a novemberi megállapodáshoz, s a fennmaradó 4 milliárd forintot 2-2 milliárdos felosztásban 2012-ben és 2013-ban kifizetik a vasutasoknak. Gaskó István ehhez hozzátette, hogy a 4 milliárd forintot - miután a munkabérpótlás még idén megtörténik - felosztják az érintett munkavállalók között.

A szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón örvendetesnek nevezte, hogy egy olyan konfliktust sikerült rendezni, amely az előző kormány idején "robbant ki", s az előző kormány által "letagadott" megállapodást a jelenlegi kabinet teljesítette.

A VDSZSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az előző kormánnyal 2005 májusában úgy állapodtak meg, hogy a MÁV sikeres átalakítása után minden vasutast megjutalmaznak, ezt a megállapodást "az akkori kormány nemes egyszerűséggel letagadta".
Kifejtette,hogy ezért 2008-2009-ben 8 alkalommal tartottak gördülő sztrájkot összesen, 341 órás időtartamban több mint 6000 vasutas részvételével.

Gaskó István kiemelte, hogy az Orbán Viktorral aláírt november 30-i megállapodás tükrözi a mostani miniszterelnök korábban, még ellenzékben tett nyilatkozatát, miszerint jogosnak és reálisnak ismeri el követelésüket, ami a "politikusoknál elég ritka következetességre utal".

A mostani juttatások kapcsán példaként említette, hogy a legmagasabb bérkompenzáció 112.000 forint lesz. Ez, a további 20 500 forinttal együtt egy méltányos kompenzáció - vélekedett Gaskó István. Hozzátette, hogy átlagosan 50 000 forint a sztrájkokban részt vevő vasutasok bérvisszatérítése, összességében tehát a sztrájkolók átlagosan 70 000 forintot kapnak ebből az egymilliárd forintból.

Kiemelte, hogy a megállapodás a munkabékét szolgálja, és így jelenleg semmilyen konfliktus sincs a MÁV és a VDSZSZ között, és tiszta lappal indulnak a következő időszakban. Gaskó István egyben köszönetét fejezte ki a kormánynak a megállapodás létrejöttéért.