Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oltás életkori időzítése rendkívül fontos: a Nemzeti Védőoltási Programba beemelt Cervarix vakcina, - rákkeltő HPV-típustól függetlenül - rendkívül magas, 93 százalék fölötti összhatékonyságú védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.

A méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, minden évben 1200-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 400 nő válik a daganatos betegség áldozatává. A Nemzeti Védőoltási Program kiterjesztésének köszönhetően 2014 óta hazánkban minden 12. évét betöltött, hetedik osztályos lány jogosult a méhnyakrák-elleni vakcinára.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint idén ősszel a 44 612 oltásra jogosult több mint 76 százaléka - közel 34 ezer lány - igényelte a térítésmentes védőoltást. Az őszi igénylésekkel együtt az elmúlt három évben már több mint 100 ezer iskolás lány jutott hozzá a méhnyakrák elleni oltáshoz.

A megfelelő védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges. A december 16-ig igényelt vakcinák első adagját 2017 januárjában a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig a tanév végéig kapják meg a lányok. Az iskolában beszerezhető szülői nyilatkozatok az ÁNTSZ oldaláról is letölthetők.

A világon évente negyedmillió nő halálát okozó betegség Európában évről-évre 30 ezer nő életét követeli.