Az Index és a hvg.hu értesülései szerint Orbán mindenképpen a monetáris tanács egyik külsős tagját fogja megnevezni alelnöknek. Az Index forrásai szerint közülük Bártfai-Mager Andrea (képünkön Matolcsy György MNB-elnökkel) és Gerhardt Ferenc esélyesek a kinevezésre.

Bártfai-Mager esélyeit erősíti, hogy a múlt héten Matolcsy György elnökkel és Balog Ádám alelnökkel együtt jelent meg a nemzeti bank élénkítőcsomagjának bejelentésekor, ahol röviden ismertette a monetáris tanács állaáspontját az ügyben. Hétfőn pedig tagja volt a jegybanki stábnak, amikor Matolcsyék a kereskedelmi banki vezérigazgatókkal egyeztették a terveiket.

Amennyiben nő lesz az  alelnök, akkor Bártfai-Mager inkább a héten lemondott Király Júlia utódjaként fogható fel, aki a pénzügyi stabilitási területért felelt. Karvalits Ferenc mandátuma március végén járt le, de értesüléseink szerint rövid távon nem valószínű, hogy a kormány megvalósítja a jegybanktörvény módosítása során annyira erőltetett három alelnökös szisztémát - elsősorban "káderhiány" miatt. (Igaz, Király Júlia lemondását még nem fogadta el a köztársasági elnök, így akár elő is fordulhat, hogy egy rövid ideig három alelnöke lesz az MNB-nek.)

Bártfai-Mager Andrea a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán végzett, posztgraduális tanulmányok keretében pénzügyi menedzsment és banki kapcsolatok képzésen vett részt. Bankszakmai pályafutását a Postabank és Takarékpénztár Rt.-ben kezdte, a Kockázatkezelési Divízió munkatársaként vezető kockázatértékelő volt, majd a vezérigazgatói szakmai titkára lett. 2001-ben került a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol a Bankfőosztályt vezette. 2006-tól a Pénzügyi Stabilitás szakterület vezetése volt a feladata igazgató-helyettesi beosztásban. 2007. szeptember 1-jétől a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának volt tagja, jelenleg pedig a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. 2012 márciusa óta volt a a monetáris tanács tagja.

Gerhardt Ferenc ipar-, majd posztgraduális képzés keretében külgazdasági szakon végzett a közgázon, a hetvenes években az akkor Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnak hívott agrártárcánál kezdte a pályafutását. 1983-ban kerül a bankvilágba, 1998-ig a Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. ügyvezető igazgatója volt, majd az ING Bank Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, az első Orbán-kormány idején, 1999-2000-ben az állami MFB vezérigazgató-helyettese volt, ahová 2010-ben visszatért. A Magyar Nemzeti Bankban 2005 és 2007 között az informatika, a bankműveletek, az intézményi és közbeszerzések és a műszaki szolgáltatások vezetését ellátó igazgató volt. Egyszer már majdnem alelnök lett: 2007 februárjában járt le ugyanis az akkori alelnök Szapáry György mandátuma és Járai Zsigmond (márciusban távozó) akkori jegybankelnök január 22-én Gerhardt Ferencet jelölte az MNB alelnökének. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök azonban nem hagyta jóvá Járai jelölését, és később már az új MNB-elnök, Simor András nevezte meg a jegybank alelnökét (így lett Karvalits Ferenc az MNB alelnöke).