Duronelly Péter, az Aegon Alapkezelő stratégája és portfoliómenedzsere elmondta: a legfontosabb, hogy az ország hosszú távú devizaadósi minősítése továbbra is spekulatív kategóriába sorolja Magyarországot. Mind a felminősítés, mint a korábbi pozícióban tartás mellett szólnak érvek.

A tartás indoka lehetett, hogy Magyarország külső adósságállománya még magas, igaz, ebben a feltörekvő országok közül a legnagyobb korrekciót Magyarország hajtotta végre az elmúlt öt évben. Folyó fizetési mérlegünk jelentős többletet mutat, de a belföldi konjunktúra, különösen az ingatlanpiac meglódulása esetén ez a többlet némiképp csökkenhet.

Az államadósság ugyan makacsul magas maradt, viszont a költségvetési egyenleg jobban áll, mint bárki gondolta volna pár éve, de úgy tűnik, mindez nem győzte meg a hitelminősítőt - magyarázta Duronelly Péter.

Kérdés milyen lesz a költségvetési törvény

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a Moody's, a várakozásuknak megfelelően, nem változtatott Magyarország adósság-besorolásán és azt továbbra is a befektetésre ajánlott kategória alatt egy szinttel tartotta pozitív kilátás mellett. Ez pedig szerinte azt mutatja, hogy a közeljövőben visszakaphatja az ország a befektetésre ajánlott besorolást. A döntés azért nem számított meglepetésnek, mert általában hosszabb ideig szoktak kivárni a hitelminősítők a pozitív kilátásra tétel és a felminősítés között, és a Moody's csak novemberben (az előző felülvizsgálatkor) javította a kilátást stabilról pozitívra.

Szerinte ugyan a költségvetés hiánya a várakozásoknak megfelelően alacsony volt 2015-ben, illetve megerősítést nyert az is, hogy az államadósság is csökkent, az elmúlt négy hónapban nem történt és nem hajtott végre a kormány semmi olyan áttörő intézkedést, amely indokolt volna egy felminősítést. Véleménye szerint júniusban jelentősen nő a felminősítés esélye, ugyanis addig túl lesz az ország az első öt hónap jelentős refinanszírozási igényén. Emellett egy konzervatív tervezés mellett elfogadott költségvetési törvény is az államadósság további csökkenését erősítené meg.

Csak az adóssághegy ne lenne

Török Zoltán Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint nagyon jó az esélye annak, hogy az év második felében Magyarország megkapja a Moody's-tól a felminősítést (a befektetési kategóriába sorolást), hiszen összességében a magyar gazdaság megnyugtató pályán halad: a külső és a belső egyensúly javul, az ország adóssága csökken, és kedvező szerkezeti átalakuláson megy keresztül - például csökken a deviza-adósság súlya, egyre inkább a hazai befektetői kör finanszírozza az államadósságot -, miközben a gazdasági növekedés tartósnak ígérkezik.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta: kritikai elemként említhető meg az az örökzöld tétel, miszerint az államadósság mértéke a régiós versenytársaknál lényegesen magasabb, illetve a hazai gazdaságpolitikának többet kellene tennie a befektetőbarát és kiszámítható jogszabályi környezet megteremtése érdekében.