Az Orbán harci üzemmódban című írás szerzője, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a beszéd angol és német fordításának figyelmes tanulmányozásával megállapítható, hogy a miniszterelnök "nem a demokráciától búcsúzik el retorikailag, hanem egy liberális gazdasági rendszertől, amelyre leginkább a "neoliberális" címke illik". Ez azonban - tette hozzá a FAZ szerzője - "nem újabb fordulat a nemzeti konzervatív kormány politikájában, hanem illeszkedik az eddigi politika irányvonalához".

A kormányfő leírása szerint a liberális állam a "pőre éjjeliőr állam", amely nem korlátozza a gazdaság működését és nem védi a fogyasztókat. Ezzel szemben Orbán olyan állam kialakítására törekszik, amelyben köztulajdonban vannak a közműszolgáltatók és terheket helyeznek a bankokra, kereskedelmi vállalatokra és médiakonszernekre - fejtette ki a FAZ budapesti tudósítója.

Megjegyezte, hogy a provokatív kijelentésekkel Orbán "valószínűleg szándékosan" idézte elő ellenfelei bírálatát, és beszédével a liberális rendszerben való csalódottság érzését szolgálja ki. Ez a rendszer Magyarországon és más posztkommunista államokban is veszített vonzerejéből, hiszen a rendszerváltás nem eredményezett automatikusan jólétet mindenkinek. Másrészt pedig a beszéd révén az "orbáni politika 'felépítménye'" körül zajlik vita Magyarországon, és nem a "konkrét politikáról, és a központosítás és az államosítás hosszú távú költségeiről" - vélekedett Stephan Löwenstein, hozzátéve, hogy "Orbán politikai stílusa egyébként is csak az állandó harci üzemmódban működik".