A lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatására hivatkozva azt írta: 43 580-an, a nyáron dokumentálthoz képest több mint négyezerrel kevesebben várakoznak arra a tíz beavatkozásra, amelyek esetében a legnagyobb a torlódás. Ebben azonban nincsenek benne az előjegyzéses esetszámok, vagyis azok a páciensek, akik maguk döntöttek úgy, hogy a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kérnek.

A legtöbben, mintegy 18 400-an szürkehályog-műtétre várnak, 1100-zal kevesebben, mint négy hónapja. A sorban a második a térdprotézisműtét, amelyre mintegy 8800 beteget regisztráltak, ez több mint háromszázzal kevesebb, mint június végén. Nem sokkal marad el ettől a csípőprotézisre várakozók száma: 7326 beteg várja, hogy megoperálják, kevesebb a négy hónappal ezelőttinél (7600).

A várólisták rövidülése kapcsán Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: látszik, hogy az idén erre a célra érkezett forrásokból valamelyest csökkenteni lehetett a műtétre várakozók számát, de átütő eredményt nem sikerült elérni.