A tárca rövid közleményében hozzátette, hogy kedd reggel szakértők tovább egyeztetnek az adatokról, este pedig a minisztérium és a trojka - a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank (ECB) - képviselői újabb telekonferenciát tartanak.

Egy neve elhallgatását kérő görög pénzügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy jobb hangulatban folyt le a tárgyalás, mint amilyenre Athén számított, a felek a megállapodás közelébe jutottak, amelyet kedden szeretnének megkötni. Az a legvalószínűbb, hogy a görög kormány szerdai ülését követően tesz (hivatalos) bejelentést a megállapodásról - tette hozzá.

A megbeszélés középpontjában a Görögországnak nyújtandó 110 milliárd eurós mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részlete kifizetésének feltételei állnak. Amennyiben Athén nem kapná meg a pénzt, a jövő hónapban nem tudná kifizetni a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét.

A To Vima görög pénzügyi portál úgy értesült, a nemzetközi hitelezők a már elfogadott 15 megszorító intézkedés végrehajtásának felgyorsítását követelik az újabb részlet folyósításához. Az intézkedések között szerepel közalkalmazottak elbocsátása, az állami fizetések és nyugdíjak befagyasztása, a fűtőolaj jövedéki adójának emelése, a veszteséges állami szervezetek bezárása, az egészségügyi kiadások csökkentése és a privatizáció felgyorsítása - írja a To Vima. Valamennyi lépés szerepelt az athéni törvényhozás által júniusban elfogadott megszorító csomagban.

Közben piaci pletykák arról szólnak, hogy a hitelezők által Görögországra nehezedő nyomás miatt Georgiosz Papandreu miniszterelnök felveti annak lehetőségét, hogy a népszavazáson döntsenek arról, Görögország a továbbiakban az eurózónán belül vagy kívül folytassa-e az államadósság csökknetésének harcát.