Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyenge tavalyi második félévnek megfelelően decemberben is csak kissé emelkedtek a bruttó bérek Magyarországon: a bővülés év/év alapon csupán 4,9 százalék lett, így az év egészében 4,6 százalékkal kerültek feljebb. Ezzel szemben tavaly az átlagos fogyasztói infláció 5,7 százalék volt, azaz csökkentek a reálbérek. Tavaly január−decemberben a magánszektorban 7,2 százalékos emelkedés, a közszférában pedig 1,7 százalékos csökkenés volt − adta hírül a KSH. A családi kedvezmény figyelembevétele nélkül a nettó átlagkereset 3,1 százalékkal nőtt novemberben, 2012 egészében pedig két százalékkal.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete havi 223 ezer forint volt tavaly: a vállalkozásoknál átlag 233,7 ezer, a közszférában pedig − nem közfoglalkoztatottként − 214,9 ezer forintot lehetett keresni. A közfoglalkoztatottak átlaga 73,2 ezer forint volt, mintegy 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A versenyszférában a nettó keresetek 4,3, a közfoglalkoz­tatot­tak nélküli köz­szfé­rában 3,7 százalékkal nőttek egy év alatt. Tavaly január-decemberben a költségvetési szférában a teljes mun­ka­idősök mintegy 55 százaléka átlagosan 10,1 ezer fo­rint - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset 2012. január-decemberben átla­gosan 5,4 százalékkal - ezen belül a versenyszférában dolgozóké 8,0 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbit.

Továbbra is lefelé tart a dolgozói létszám: 2012 átlagában 2,674 millióan álltak alkalmazásban, 17,1 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban. A versenyszféra legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 817 ez­er fő állt alkalma­zás­ban, 34 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben. A költségvetési szfé­rá­­ban 751 ezren dolgoztak (16,7 ezerrel többen az egy évvel korábbinál), közülük átlagosan 91 ezren közfoglalkoztatás keretében. Piaci vélemények szerint a számok azt jelzik, hogy a kötelező béremelések miatt a cégek egy része elbocsát munkavállalókat, esetleg a szürke-fekete gazdaságba vándorolnak át a foglalkoztatottak. Idén a foglalkoztatás statisztikailag kissé növekedhet ugyan, de az továbbra is a közmunkának és a külföldi munkavállalásnak lesz köszönhető. A prognózisok szerint a munkanélküliség 2013-ban átlag 11,0-11,5 százalék lesz. A kormányzat egyes csoportok foglalkoztatási költségeinek csökkentésétől (munkahelyvédelmi akcióterv) bővülő munkaerő-keresletet remél, de a gazdaság stagnálás közeli állapota miatt idén valószínűleg hiába.