Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyors bérnövekedés több tényező együttesének köszönhető: részben a feszes munkaerőpiac következménye, illetve részben a minimálbér és garantált szakmai bérminimum emelése még tovább serkentette a bérdinamikát - kommentálta a KSH friss számait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Idén kitarthat a bérnövekedési ütem tempója, éves átlagban 11-12 százalék körül alakulhat, míg az átlagos infláció 2,3 százalékra gyorsulhat, így reálértelemben 9-10 százalékkörüli keresetnövekedés várható idén. Az erősödő belső kereslet következménye, hogy az infláció jövőre tovább gyorsulhat és az átlagos áremelkedés üteme 3,4 százalék lehet. A feszes munkaerőpiac, a növekvő bérek és a fokozatosan javuló fogyasztói bizalom abba az irányba mutatnak, hogy idén a GDP növekedéséhez a háztartások fogyasztása jelentősen hozzájárulhat.

A júniusi béradat pozitív meglepetést okozott az elemzői konszenzushoz mérve, és további jelentős gyorsulást mutat a májusi adathoz képest - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. A béremelkedést a rendszeres bérek növekedése húzta, de a nem havi rendszerességű juttatások is 28,7 százalékkal nőttek az első fél éves bónuszok kifizetése miatt. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb bónusznövekedését jelenti. Átlag feletti volt a bérnövekedés a munkaerőhiány által sújtott építőiparban.

A prognoszta az év második felében is hasonlóan dinamikus bérnövekedésre számít, sőt ahogy a munkaerőhiány egyre jelentősebb problémát okoz, nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy akár még ennél is magasabb bérnövekedési adatok jönnek. Így 2017 egészében akár 13-14 százalék körül alakulhat a keresetek növekedése.

Idén 13 százalék körüli mértékben nőhetnek a bérek - véli Horváth András, a Takarékbank Zrt. elemzője. Ez a növekedési ütem várhatóan 2018-ban is kitart, a szakemberhiány illetve a bérminimum-emelés okán.

A bérnövekedésre jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő időszakban, mint például az építőipar 30 százalék körüli jelenlegi bérnövekedési üteme. Az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások - egyes esetekben két számjegyű bérmegállapodások - is ezt tükrözik, továbbá egyes ágazatokban folytatódik az életpályamodellek bevezetése, illetve a turizmusban és a kiskereskedelemben már 240 ezer forintos bérminimumról zajlanak a tárgyalások.