Az úgynevezett munkahelyvédelmi akcióterv sikere érdekében a kormánynak meg kell állapodnia az IMF-fel - írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a nemzetgazdasági minisztérium 200 milliárd forint megtakarítást vár attól, hogy a szerződés nyélbe ütését követően egy-másfél százalékkal csökkenhetnek a magyar államkötvények után fizetett hozamok, s ennek eredményeként kisebb kamatkidásokkal számolhat a kormány.

A tárca megítélése szerint konzervatív módon, óvatosan számoltak a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor, hiszen nem vették figyelembe az IMF-védőháló jótékony hatását. Ebbe beleértendők a csökkenő hozamok és a forint erősödése is. Most az így felszabaduló tartalékot használnák fel a fiatalabb és az idősebb munkavállalók után fizetendő járulékok csökkentésére.

Azért is

A kormány továbbra is számol a Magyar Nemzeti Bank tranzakcióira kivetett adóval, amelyből 120 milliárd forint bevételt vártnak. Varga Mihály tárca nélküli miniszter, IMF-főtárgyaló ugyan utalt arra, hogy erről a forrásról lemondhatnak, ha a nemzetközi szervezetek ragaszkodnak ehhez, ám a lap úgy értesült, hogy a kormány Varga kijelentése és a szakértők figyelmeztetései ellenére ragaszkodik az MNB-t terhelő tranzakciós illetékhez.

Emellett azt az érvet hozzák fel, hogy a következő (2014-es) költségvetésben a kormánynak csak akkor kell a jegybank adósságaiért felelősséget vállalnia, ha a bank veszteséges évet zár 2013-ban. Ha nyereséges lesz, akkor az államháztartásnak bevételt jelentó profit terhére költik el a tranzakciós adót.

Szorul az adóprés

A Magyar Nemzet további értesülése szerint a kormány az adóhivatalnak (NAV) is nagyobb szerepet szán a a jövő évi költségvetési bevételek biztosításában. A NAV-nak további öt százalékkal kell növelnie tavaly is csak nagy erőfeszítések árán teljesített megemelt éves bevételi előirányzatát.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ez sikerülhet, mivel az adóváltozások következtében 2013-ban már segítik a hatóságot a korábban bevezetett egyszerűsítések. Ezek megkönnyítik a behajtást és megnehezítik az adócsalásokat.