Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A program két szakaszában együttesen már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez több mint 1000 milliárd forint összegben. Az MNB monetáris tanácsa (MT) a program eddigi kedvező hatásait, a gazdasági és pénzügyi fo-lyamatok alakulását, valamint a kis- és középvállalkozások részéről a továbbra is élénk hitelkeresletet figyelembe véve a program második szakasza keretösszegét a duplájára, ezer milliárd forintra emelte ma. A lépés indoka, hogy amennyiben a program végéhez közeledve a havi hitelfelvétel az elmúlt hónapokhoz hasonló szinten marad - vagy az MNB várakozásaival összhangban - tovább növekszik, akkor a jelenlegi 500 milliárd forintos keretösszeg a 2014. december 31-ig tartó szerződéskötési időszak vége előtt kimerül.)

Az MT arról is határozott, hogy a pénzügyi lízing, valamint az európai uniós támogatások előfinanszírozásának lehívására rendelkezésre álló határidőt 2015. június 30-ig meghosszabbítja, változatlanul hagyva a szerződéskötésre vonatkozó 2014. végi határidőt.

Az MNB 2013 júniusában indította el az nhp1-et, majd annak meghosszabbítása mellett döntött. Az MT a  tavaly október 1-jén induló nhp2 keretösszegét 500 milliárd forintban határozta meg azzal, hogy az szükség esetén maximum 2000 milliárd forintig megemelhető.

Az első és második szakaszban együttesen 1040 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek, több mint 14 ezer kis- és középvállalkozással. (A friss adataok szerint augusztus 29-ig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 337,4 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB-nek, amelyből
idáig 272,5 milliárdot folyósítottak, 11 189 ügylethez és 8 295 vállalkozáshoz kapcsolódóan.)

A monetáris tanács kedden áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

Az nhp a hitelállományt mind mennyiségi, mind minőségi szempontból érdemben befolyásolta. Nemcsak a kis- és középvállalatoknál, hanem már a teljes vállalati szinten bekövetkezett a hitelezési fordulat. Jelentősen emelkedett a forinthitelek részaránya, miközben hosszabbodott ezek futamideje. Egyre nagyobb arányban jutnak hitelhez a kisebb méretű vállalkozások is a programban.

A kereslet növekedésében szerepet játszik az uniós pályázatok utolsó negyedévre várható kiírása. Ennek következtében számottevő igény jelenhet meg a vállalkozások részéről az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek iránt, amelyekhez új beruházási hitelek is kapcsolódhatnak. Szintén a kihasználtság emelkedését valószínűsíti, hogy a hitelintézetek az utolsó negyedévre időzítették a program keretében történő hitelkiváltásokat, amelyek legfeljebb az általuk folyósított hitelek 10 százalékát tehetik ki.

A Monetáris Tanács már korábban lehetővé tette az új beruházási hiteleknél az egyes hitelrészek lehívását 2015. június 30-ig, tekintettel a hosszabb időigényű beruházások program keretében történő finanszírozhatóságára. Hasonló megfontolásból a pénzügyi lízing, valamint az EU-s támogatások előfinanszírozása céljából nyújtott hiteleknél is 2015. június 30-ra módosul a folyósítás végső határideje, azzal, hogy a szerződés megkötésének meg kell történnie 2014. december 31-ig. Továbbá az évente igényelhető EU-s támogatások előfinanszírozása céljából nyújtott hitelekhez kapcsolódó jegybanki források a hitel visszafizetését követően legfeljebb 3 évig újra lehívhatóvá válnak, így azok ismét felhasználhatóak a következő évi támogatás előfinanszírozására.