Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szokásos felülvizsgálata során az OECD arra jutott, hogy Magyarország számára továbbra is sok a tennivaló, nagyrészt az előző évekhez hasonló ajánlások érkeztek. A szervezet szerint a magyar adóék továbbra is magas, főleg az alacsony keresetűeknél lenne szükség ennek csökkentésére, mert a mostani helyzet sokakat visszatart a munkától. A jelentés szerint 2011-ben az egykulcsos családi személyi jövedelemadózás bevezetésével csökkent az adóék, tavaly azonban az adójóváírás kivezetésével az alacsony keresetűeknél ismét emelkedés volt tapasztalható. Kiemelik a kormány Munkahelyvédelmi Akciótervét, mely a nehéz helyzetben lévők munkaerőpiaci részvételét hivatott növelni. Az adóék csökkentése érdekében Magyarországnak további lépéseket kell tennie, csökkentenie kellene a szociális hozzájárulást és ismét bevezetni az adójóváírást - áll a jelentésben. Ennek költségvetési forrását szerintük a magasabb jövedelműekre kivetett energiaadóból és vagyonadóból kellene biztosítani.

Szintén az OECD korábbi ajánlása volt, hogy a magyar nyugdíjrendszerben mérsékeljék a korkedvezményeket, a jelentés elismeri, hogy ezen a téren fontos lépéseket tett a kormány. A további szükséges intézkedések között kiemelik, hogy minden nyugdíjellátásra jövedelemadót kellene kivetnie Magyarországnak, emellett a nők és a közalkalmazottak esetében folytatni kell a korengedményes nyugdíjazás felszámolását.

Korábban az OECD azt is javasolta, hogy a magyar oktatási rendszert tegyék hatékonyabbá és igazságosabbá, ugyanis szerintük a mostani magyar oktatás nem illeszkedik kellően a piaci igényekhez. Az eddigi meghozott intézkedések mellett a szervezet szerint továbbira is szükség lenne arra, hogy csökkentse Magyarország a korai iskolaelhagyók arányát, illetve megreformálja a tanárok élethosszig tartó képzését biztosító rendszert.

A vállalati környezet fejlesztését is szorgalmazza az OECD friss jelentése, a szervezet szerint a közműszolgáltatók adója túl magas, és a bankadót is mérsékelni kellene. A konkrét lépések között említik, hogy egyszerűsíteni kellene a piacra való be- és onnan kilépést a vállalkozások számára, csökkenteni kellene az állam szerepét az ármeghatározásban. Az állami szektorral kapcsolatos másik ajánlás a közszféra hatékonyságának javítása, a szervezet közgazdászai szerint folytatni kellene az elmúlt években kezdett leépítéseket a közszférában, különösen az önkormányzatoknál