A Magyar Nemzeti Bank 2014 májusában publikált Pénzügyi stabilitási jelentésében jelent meg az a javaslat, hogy a bankoknál lévő problémás, nem (stabilan) teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelportfóliók leépítése céljából kívánatos lenne egy eszközkezelő társaságot létrehozni, megszabadítva ezzel a bankrendszert rosszul teljesítő eszközeitől. A magyar bankrendszer számára a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek számítanak az egyik legfőbb olyan eszköznek a bankok mérlegében, amelyek gyengítik a bankok egészséges hitelezését és emiatt a monetáris politika hatékonyságát.

A most létrehozott gazdasági társaság egy olyan monetáris politikai eszköznek tekinthető, mely előretekintve, a hitelkínálati korlátok oldásával javíthatja a hitelcsatorna hatékonyságát és így a monetáris transzmissziós mechanizmust. A transzmisszió javításával az új monetáris politikai eszköz támogatja az inflációs cél elérését. Bár a program részleteinek kidolgozása még folyamatban van, a jegybank által kezdeményezett eszközkezelő társaság a monetáris politika által meghatározott keretek között, piaci alapokon működve hatékonyan orvosolhatja a problémákat, és ezáltal érdemben járulhat hozzá a fenntartható növekedést támogató bankrendszer kialakulásához - olvasható a jegybank közleményében.

Cél a teljes bankrendszer releváns portfoliójának megtisztítása a 2008-as gazdasági válság túlhevült állapotában finanszírozott, jelen körülmények között nehezen, vagy egyáltalán nem megtérülő projekthiteleitől.

A közlemény szerint az említett jegybanki eszközzel a Magyar Nemzeti Bank jelentősen javítja monetáris politikájának hatékonyságát, erősíteni tudja a pénzügyi stabilitást, valamint az előbbi két mandátum megsértése nélkül támogatni tudja a kormány gazdaságpolitikáját.