A szeptember- október nehéz időszak a kórházakban, mert a hatalmas őszi forgalmat a kevesebb nyári bevételből kell fedezni, már észleljük, hogy most lódul meg az adósságállomány növekedése, ami év végére dekompenzálódik - mondta a panelbeszélgetésen Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda kórház főigazgatója.

Sándor Mariann, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége Kórházi Tagozatának elnöke ezt megerősítette, mondván a helyzet változatlan, nem tud jó hirekről beszámolni. A 3 gyógyszer-nagykereskedő felé fennálló tartozás a második negyedévben meghaladta a 13 milliárd forintot, ebből 5,6 milliárd forint a lejárt tartozás, amelynek kétharmada az Euromedic Pharma kintlévősége. Az adósság újratermelődési ideje a felére csökkent az utóbbi időben.

Ők állnak a sor végén

Tamás Viktor, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke hasonló tapasztalatokról számolt be. A lejárt tartozások állománya 9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, s a teljes lejárt adósság 35 százaléka az orvostechnikai cégeknél csapódik le. Ez azért is szomorú, mert a kórházak teljes költségvetéséből csak 5-8 százalékkal részesednek. Vagyis ezek a cégek állnak a sor végén, amikor a számlák kifizetéséről van szól, s nincs semmilyen eszköz a kezükben, hiszen morális, etikai okokból nem szokták leállítani a szállításokat - hangsúlyozta Tamás.

A központosított beszerzés költségcsökkentő, hatékonyságjavító hatásáról szólva a panel tagjai úgy vélekedtek, bizonyos területeken valóban van eredmény, de nagyon heterogén a kép. Velkey azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaprobléma a forráshiány, ez a hatékonyságjavításnak is súlyos gátja.

Kik profitáltak a központi beszerzésből?

Amikor 8,3 százalékos az eladósodottság összkórházi szinten, akkor már nincs mozgástér, csak arra van lehetőség, hogy a különböző belső és külső nyomásoknak megfelelően fizessék a számlákat. Nagyon minimális mértékben, illetve egyáltalán nem rendezett az amortizáció kérdése sem. Rendszerszintű hatékonyságjavulásról nem lehet beszélni, mindössze arról, hogy rengeteg munkával,  kínkeservesen, valamivel olcsóbban jutottak néhány termékhez, s összességében talán a kiskórházak profitáltak inkább a közös beszerzésekből - állította Velkey.

A központosított közbeszerzéssel a nagykereskedőknek nem volt problémája - fogalmazott Sándor. A forráshiány kapcsán pedig azt emelte ki: biztos, hogy kevés a forrás, de a plusz finanszírozáshoz az ágazatnak be kell bizonyítania, hogy a jelenlegit hatékonyan és átláthatóan tudja kezelni.

Racionalizálni kell az elvárásokat

Tamás szerint az orvostechnikai eszközök portfóliója nagyon heterogén, az eszközök legtöbbjét nem lehet központosítva beszerezni. A magyarországi árak pedig a régióhoz viszonyítva is nagyon alacsonyak. A képzett magyar orvosok elvárják, hogy a legjobb technológiát használhassák, ezeket az elvásárokat azonban "racionalizálni" kellene.