Mintegy 1,3 milliárd forint a 2013. augusztus 1-től állami fenntartásba került Bugát Pál Kórház, Nagyatádi Kórház, valamint Almási Balogh Pál Kórház döntően áruszállítási és közüzemi tartozásából ered. További 0,5 milliárd a Csolnoky Ferenc Kórház TIOP pályázatok lebonyolításához kapcsolódó szállítói tartozásállományának növekedéséből adódik. Emellett 0,4-0,4 milliárddal emelkedett a Kenézy Gyula Kórház és a MH Egészségügyi Központ által jelzett tartozásállomány is.

Ezzel szemben a befolyt bevételeknek köszönhetően a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 0,6 milliárddal, a Pécsi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Főiskola 0,4-0,4 milliárddal csökkentette tartozását augusztusban az előző hónaphoz képest - írja a MÁK.

Fejezetenként nézve az augusztus havi bejelentett tartozásállomány meghatározó hányada (82,5 százaléka) az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel 81,2 milliárd forint összegben, szemben a július végi 78,2 milliárd forinttal. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása a júliusi 53 milliárdról augusztusra 56,8 milliárd forintra (67,8 százalékról 70,0 százalékra) nőtt, amelyből kiemelik a korábban nonprofit kft-ként működő kórházak által jelentett 12,9 milliárdot.

Ez utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelzett a MÁK-nak. A fejezet teljes tartozásállományát összesen 1,3 milliárd forinttal, minősített tartozásállományát csaknem egymilliárd forinttal emelte meg az augusztus hónapban átvett három kórház által bejelentett lejárt tartozás összege.