Szerdán napközben a Dunántúlon északi és nyugati részén néhol 65-70 km/h körüli lökések kísérik a déli, délnyugati szelet. Estétől, késő estétől csütörtök hajnalig északkeleten síkvidéken havas eső, hó (néhol lepel-2 cm) válthatja az esőt - szól a figyelmeztetés az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A nap további részében északnyugat felől várhatóan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor, az Északi-középhegység térségében hó is lehet. Estétől nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, éjszaka egyre inkább csak keleten várható eső, északkeleten havas eső, hó is valószínű.

Hajnalban délnyugaton és északkeleten foltokban köd képződhet. Csütörtökön a ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, majd délnyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Napközben csapadék nem valószínű, de késő estétől északnyugaton elszórtan lehet eső, zápor.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 3 és 10 fok között várható.

Ilyen lesz a hétvége

Péntektől hétfőig többnyire gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül, de pénteken sok felhő és a nap első felében szórványosan eső is valószínű, illetve északkeleten lesznek végig felhős, ködös körzetek. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között alakul, péntekre virradóan lesz kissé hidegebb - véli az OMSZ. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között valószínű, északkeleten lehet ennél hidegebb.

És hogy mennyire nem normális ez az időjárás? A hőmérséklet napi középértéke igen jelentősen eltér a sokévi átlagtól, hiszen kedden ez 4,6 fok volt, 4,4 magasabb az átlagnál. Még egy érdekesség: 1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 12,8 fok volt még 1984-ből, míg legalacsonyabb hőmérsékletet 1888-ban mértéke, -21,6 fokot. (A téli hónapokban 30 százalékkal emelkedik a szívinfarktus okozta halálozás.)