A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A köztársasági elnök személye körüli politikai vitának közvetlen piaci hatása egyelőre nincs, és bár a forint a múlt héten látványosan gyengült, ezt elsősorban a nemzetközi hiteltárgyalások körüli bizonytalanság, semmint a közjogi problémák okozták − mondták el lapunknak az államfő kisdoktori címének megvonását követően név nélkül nyilatkozó piaci elemzők.

A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban néhányan megjegyezték, hogy ha Magyarországon kialakulna egy közjogi válság és a kormány megítélése olyan mértékben romlana, mint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, akkor a kormány gazdaságpolitikai mozgástere egy piaci szempontból rendkívül kényes időszakban beszűkülhetne. Ilyen értelemben lehet kockázata annak, hogy a nemzetközi szavahihetőségének helyreállításán fáradozó kormány kifullad és a hitelességvesztés a nemzetközi színtéren is érezteti hatását.

Magyarországon volt már precedens arra, hogy a kormányfő körül kibontakozó legitimációs válság lecsapódott a hazai piac nemzetközi megítélésében, bár akkor sem közvetlenül a politikai hullámverések mozgatták meg a piacot, hanem a gazdaságpolitika ellehetetlenülése egy kulcsfontosságú időpontban.

Rövid távon a nemzetközi befektetők egyébként is kivárásra vannak berendezkedve, és bár a türelmük lassan fogyni kezd − ahogy ezt a múlt heti árfolyammozgás is illusztrálja −, alapvetően az IMF-fel és az Európai Bizottsággal megkezdődő tárgyalások fogják meghatározni a magyar gazdasággal szembeni bizalmukat.

Ha pár héten belül valóban beindulnak a tárgyalások, és még áprilisban körvonalazódna, hogy milyen feltételekkel mekkora összeget bocsátanak Magyarország rendelkezésére, akkor piaci értelemben a Schmitt-ügy nem fogja átlépni a befektetők ingerküszöbét. Ha viszont tartósan a várakozásra kell berendezkedniük − mivel a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésében nem áll be fordulat −, akkor adott esetben az államfő legitimációs problémájának lehet káros visszhangja a befektetői megítélés szempontjából is. Ahogy azt az egyik szakember sommásan összefoglalta: a befektetők alapvetően nem rendelkeznek szofisztikált képpel egy ország megítéléséről, legjobb esetben is a sajtóból értesülnek egy-egy kisebb vagy nagyobb horderejű eseményről. Ha azt látják, hogy nem haladnak a tárgyalások és még egy politikai krízis kibontakozásának is lehet realitása, kétszer is meggondolják, mit kezdjenek magyar kitettségükkel.

A szakemberek most arra számítanak, hogy a forintpiacot az Európai Unióval történő áttörés mozgathatja meg, amiben nincs jelentősége a Schmitt-ügynek, ám ha a hazai kockázatok hosszabb távon mégis fennmaradnának, akkor károkat okozhat, hogy csorba esett a köztársasági elnöki intézmény tekintélyén.