Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy szeptember eleji esős estén egy taxi haladt utasokkal az Erzsébet hídon Budáról Pestre a buszsávban, mikor egy mellette elhaladó fekete autó ráhúzta a kormányt, kissé megzúzva az oldalát.

A vétkes sofőr angolosan távozott és volt akkora szerencséje, hogy a rendszámát a taxis nem tudta leolvasni.

A fuvarozó úgy döntött, hogy inkább elviszi az utasokat, nem hívja ki a rendőröket, hanem személyesen tesz feljelentést a lakóhelye szerinti rendőrkapitányságon. Ezt meg is tette, és - a rendőrök tanácsnak megfelelően - e-mailt is írt a területileg illetékes V. kerületi kapitányságnak (az ügyiratszámmal és néhány fotóval a saját autójáról), azért, hogy a híd térfigyelő kamerájának képét véletlenül se töröljék az előírt 5 munkanapon belül, mert szükség lehet rá.

A nyomozást a rendőrség kicsivel több mint egy hónappal később szüntette meg, miután a balesetet okozó személy kilétét nem sikerült megállapítani.

Hogy is van ez?

Az indoklásban két érdekes részlet is van:

A rendőrség azt írja, hogy a helyszínen van kamera, de annak felvétele nem volt elérhető az adott időpontban.

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az ORFK sajtóosztályát, hogy miért törölték a kamera képét annak ellenére, hogy a baleset másnapján már megszületett a feljelentés és a kerületi kapitányságot erről értesítették is. Amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

A törvény egyébként - mint az a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy korábbi állásfoglalásából kiderül - úgy szól, hogy

a kamerák képét öt munkanapon belül törölni kell, azonban ha a felvétel, illetőleg az abban szereplő személyes adat szabálysértés vagy a közlekedés szabályainak megsértése miatt indult büntető-, szabálysértési vagy más hatósági eljárás során, körözött személy vagy tárgy azonosítása vagy a rendőri intézkedés jogszerűségének közigazgatási eljárásban történő vizsgálata céljából, illetve az érintett személy jogainak gyakorlása érdekében felhasználható, akkor a rendőri szerv ezt legfeljebb 30 napig meghosszabbíthatja.

További érdekesség az indoklásban, hogy a rendőrség talált egy másik kamerát is (hogy ez hol van és ki üzemelteti, az nem derül ki), ennek képe azonban esős időben annyira rossz minőségű, hogy sem az autó rendszámát, de még a színét (!) sem tudták ez alapján kideríteni.

A rendőrség ettől függetlenül megállapította, hogy a balesetért az ismeretlen rendszámú autó vezetője a felelős, ennek azonban rá nézve aligha lesz jogkövetkezménye. (Jönnek a sebességmérők Budapest új "halálútján".)

Bár a világért sem szeretnénk lekicsinyelni a térfigyelő kamerák jelentőségét, hiszen a rendőrségi hírekből tudjuk, hogy sok bűncselekmény felderítésében segítenek, az azonban mégiscsak bosszantó, hogy Budapest egyik belvárosi hídján simán meg lehet úszni egy cserbenhagyást. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy a vétkes sofőr nem azért cselekedett úgy, ahogy, mert tisztában volt a rendszer hiányosságaival.