Az 5 százalékos tb-járulékcsökkentés évi 450 milliárd forintos bevételkiesést jelent a két társadalombiztosítási alapban. Ennek ellenére a kormány nem igazán tudja, hogy a járulékcsökkentésnek milyen hosszú távú hatásai lesznek. (A költségvetési politikáért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium sem sokkal informatívabb; a tárca eddig semmilyen költségvetési, gazdasági háttérszámítással nem állat elő a minimálbéremelés a és a munkaadói tb-teher csökkentéssel kapcsolatban.) Lázár János elmondása szerint számítások zajlanak, ám egyelőre az inflációs hatást vizsgálják. Az idősügyi tanács a közeljövőben összeül miniszterelnök részvételével, ahol napirendre kerülhet a nyugdíjemelés kérdése.

Az elfogadott 2017-es büdzsé szerint januárban 0,9 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. Mert ennyi volt anno a tervezett infláció 2017-re - ám Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten már 1,6 százalékos nyugdíjemelést ígért. A jövő évi infláció viszont ennél is magasabb lehet az OTP elemzői szerint, a minimálbéremelés miatt meglóduló bérek hatásra az infláció 2017-re 2,4 százalékra gyorsulhat.

Lázár János elmondta, hogy a nyugdíjalapból kieső összeget a foglalkoztatás növekedésével, illetve a gazdasági növekedéssel lehet pótolni majd középtávon. Nem véletlen, hogy bizonyos gazdasági teljesítménynek teljesülnie kell ahhoz, hogy 2019-ben tovább csökkenjenek a járulékok. A kormány csak olyan megállapodást vállal, amit be tud tartani. A 2017-es és 2018-as járulékcsökkentés nem jelent veszélyt a nyugdíjkassza egyensúlyára. A miniszter elmondása szerint a kormányülésen megkérdezték Varga Mihályt, hogy nem okoz-e gondot később a járulékcsökkentés - ám a miniszter megnyugtatta a kormány tagjait, hogy nem.

A foglalkoztatási hatásai sem sokkal világosabbak: a minimálbér-emeléstől függetlenül is emelkednek az országban a bérek, ha is minden, de sok ágazatban, mert munkaerőhiány van.Tehát a bérmegállapodástól függetlenül is emelnie kell a cégeknek, ha meg akarják tartani a jó munkaerőt. A legnagyobb segítségre a kisebb cégek szorulhatnak, például a mezőgazdaságban jelenthet problémát a minimálbér-emelés - mondta Lázár.